Senast reviderad 2017-06-22

Hur kan jag själv behandla tennisarm?

Fråga

Jag har fått en besvärlig tennisarm som inte vill bli bra. Har fått olika råd, men de verkar inte fungera. Vad kan jag själv göra för att bli bra?

Svar

Med tennisarm menas vanligen en inflammation i ett senfäste vid armbågens utsida. Motsvarande kan även förekomma i ett fäste på armbågens insida, populärt kallat golfarm.

Vad kan du göra åt detta?
1. Om det finns en utlösande faktor bör du göra vad du kan åt den. Är handtaget på racket eller klubba för tunt eller grovt? Om det har med dataarbete att göra, går det att justera arbetsställning eller byta till annan typ av utrustning? Annan typ av verktyg eller arbetsställning vid snickrande, handarbete eller köksarbete?

2. Vid akuta besvär med ömhet och svullnad vid armbågen kan du smörja med en receptfri gel mot smärta och inflammation som finns på apotek.

3. Du kan använda ett speciellt bandage att spänna runt övre delen av underarmen, epikondylitbandage. Det stretar emot och förhindrar att du tar ut rörelsen med muskeln för mycket.

Om du önskar ytterligare behandlingshjälp kan du kontakta en sjukgymnast eller fysioterapeut som de också kallas, för råd. Ibland behandlar man också med akupunktur, med rörelseövningar och töjningar av muskeln.

Det inflammerade senfästet tillhör en muskel som går från handen upp över underarmen. Detta innebär att du känner av inflammationen särskilt vid vridrörelser av handen nedåt respektive uppåt. Exempel på detta är när du vrider om en kran, öppnar ett burklock, med mera.

Som benämningarna anger har dessa tillstånd förknippats med sporter där du griper om ett racket eller en klubba och sedan svingar, det vill säga vrider till så att du aktiverar muskeln.

Det behöver dock inte alls ha med sportaktiviteter att göra. Jag har till exempel träffat på personer som har råkat ut för detta i samband med att de har handskalat en stor mängd potatis eller pressat apelsiner, sågat eller spikat. Ibland kan det förekomma utan någon säker utlösande faktor, och ibland i samband med reumatiska sjukdomar. Nu för tiden talas det även om "musarm", som också är en variant av detta.

 

Birgitta Ivarsson, läkare, specialist i allmänmedicin