Senast reviderad 2014-01-23

Hur går det till att spola bihålorna?

Fråga

Har tid för en bihålespolning och känner ett visst obehag och olust för detta. Hur går en spolning av bihålorna till? Är det smärtsamt? Får man bedövning?

Får man en typ av kateter i näsan så att man kan spola flera gånger? Hur ofta i så fall?

Svar

Bedövningen går till på så sätt att läkaren doppar små tunna bomullspinnar i bedövningsmedel och stoppar in i näsan. Det trycker och gör lite ont när läkaren stoppar in de sista pinnarna. Sedan får man sitta 10-15 minuter med pinnarna i näsan tills man är bedövad. Läkaren tar då bort pinnarna.

Den vanliga metoden är sedan att läkaren tar en grov kanyl (nål med hål igenom) och skruvar in i det tunna benet mellan näsan och bihålan. Det brukar inte göra ont. Men det känns när läkaren trycker med kanylen och det hörs lite knaster när kanylen går genom det tunna benet. När kanylen väl är på plats så spolar man bihålan. Det känns knappt, men man får vatten i näsan.

En nyare metod är att man använder en kanyl som skjuts in med hjälp av en fjäder. Det finns ett stopp på kanylen så att den inte kan komma in för långt. Fördelen med denna metod är att det går sekundsnabbt att komma in med kanylen. Det känns som om man får en smäll eller stöt mot kinden, men gör inte speciellt ont.

Ibland kan det räcka med en spolning. Om läkaren bedömer att det kan behövas mer än en spolning så låter läkaren en liten plastslang sitta kvar i hålet efter kanylen. Plastslangen är så liten att den kan rullas ihop i näsan och syns inte. Man får då komma tillbaka nästa dag för spolning. Är det helg så kanske det blir någon dags uppehåll. Sedan kan man spola varje dag tills bihåleinflammationen har lagt sig. Det brukar inte ta så många dagar, sällan mer än tre-fyra dagar.

Spolningarna är inte smärtsamma. Det enda obehaget brukar vara att man får vatten i näsan.

Rikard Viberg, Läkare, specialist i allmänmedicin