Senast reviderad 2016-02-25

Har man större risk för cancer om man haft en aktinisk keratos?

Fråga

Jag undrar över en sak, har nyss frusit bort en brun fläck jag hade i ansiktet. Har nu fått svar att det var aktinisk keratos, men att jag ska höra av mig om fläcken skulle komma tillbaka eller om jag ser nya fläckar.

Nu känner jag mig orolig, har nämligen tagit bort en likadan fläck på höger överarm för ett par år sedan.

Är det så att jag har en större risk än andra att drabbas av cancer med tanke på mina fläckar? Eller är det så att i och med att jag behandlat mig så är risken borta? Är försiktig med solen nu för tiden.

Svar

Behandlar du dina aktiniska keratoser i god tid ökar inte risken för att du ska få hudcancer i dessa förändringar. Aktiniska keratoser är cellförändringar i huden som obehandlade kan leda till skivepitelcancer.

Om du har flera aktiniska keratoser på huden så betyder det att du har en solskadad hud i de områden där dessa kommit. Vanliga ställen är ansiktet, överkroppen och händerna som är särskilt utsatta för sol.

När det gäller risken för hudcancer så ökar den om du utsatt dig för mycket sol och om du har bränt dig många gånger.

 

Kristina Lewis, läkare, specialist på hud- och könssjukdomar