Senast reviderad 2016-09-08

Är reumatoid artrit ärftligt?

Fråga

Båda mina föräldrar har drabbats av reumatism, reumatoid artrit. Jag undrar nu om det är ärftligt och hur det kan påverka mig att båda föräldrarna har det? Får jag anlaget dubbelt upp? Kan det hoppa över mig och att istället mina eventuella barn får sjukdomen?

Svar

Jag förstår att du funderar över om även du kommer att få reumatism eftersom dina föräldrar har det. Jag kan på en gång lugna dig och säga att risken är liten. Ledgångsreumatism eller reumatoid artrit är i huvudsak inte är en ärftlig sjukdom. Jag ska förklara närmare.

Ungefär en svensk av 100 får reumatoid artrit. Ärftliga faktorer spelar en mindre roll, men den som har en förälder med ledgångsreumatism har en något större risk att själv få det. För dig som har två föräldrar med ledgångsreumatism, är risken större än för den som har en förälder med sjukdomen.

Det finns få undersökningar om de exakta riskerna. Riskerna varierar också i olika delar av världen och mellan olika former av reumatoid artrit. Risken för den som har två föräldrar med reumatoid artrit är sannolikt under 5 procent, det vill säga 19 av 20 får inte reumatoid artrit.

Den som har en enäggstvilling med ledgångsreumatism har 15 procents risk att själv få detta, så det är andra faktorer som vi inte vet så mycket om som mestadels avgör vem som får reumatoid artrit eller inte.

Även den som har en farfar, farmor, morfar, mormor, farbror, morbror, moster eller faster, men inte någon förälder med reumatoid artrit har en lite större risk att själv få sjukdomen.  

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin