Senast reviderad 2016-09-12

Är det farligt att ha cystor i njurarna?

Fråga

Jag har fått veta att jag har cystor i bägge njurarna varav den största ligger i höger njure och är 4,5 cm. Jag är väldigt orolig då läkarna sa att de ej kommer att ta bort dem utan de tror att cystorna kan försvinna av sig själva. Cystorna jag har är godartade.

Kan cystorna verkligen försvinna? Skadar de njuren?

Svar

Jag har svårt att ge säkra svar på dina frågor eftersom jag inte vet hur många cystor du har och var i njurarna de sitter.

Njurcystor är vanliga och brukar inte ge några besvär. Var fjärde vuxen har någon njurcysta. Ofta upptäcks cystorna när du gör en undersökning av njurarna, till exempel på grund av infektioner, som för dig.

Njurcystor burkar sällan tas bort, eftersom de inte ger några besvär. Ibland kan cystan sitta nära avflödet från njuren, det så kallade njurbäckenet, och då kan den störa njurens funktion.

Mycket stora cystor, större än dina, kan också påverka avflödet genom att njurbäckenet trycks ihop. Om avflödet från njurarna går långsamt är risken för att det samlas bakterier som kan ge upphov till infektioner.

Att en njurcysta försvinner kan förekomma, men de flesta njurcystor försvinner inte. Å andra sidan brukar de som sagt inte ställa till några besvär.

Orsaken till njurcystor är okänd och du kan själv inte påverka dem på något sätt.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin