Tips för dig som är gravid och har pollenallergi

En gravid person utomhus, kliar sig på näsan

Det är mycket vanligt att ha allergi mot olika typer av pollen och det finns mycket du kan göra själv för att lindra dina besvär. Du som är gravid eller ammar och har pollenallergi kan behöva anpassa dina behandling.

Det finns en del läkemedel mot pollenbesvär som du som är gravid kan använda. Du kan läsa om dem här:

Nässprejer mot allergi

Du som är gravid eller ammar kan använda receptfri nässprej med kortison, till exempel Livicort. Du kan också använda den receptfria nässprejen Lomudal Nasal eller till exempel Livostin.

Ögondroppar mot allergi

Du som har besvär från ögonen kan använda receptfria ögondroppar mot allergi som innehåller natriumkromoglikat, till exempel Lomudal. Du kan också använda ögondroppar som innehåller levokabastin, till exempel Livostin.

Tabletter mot allergi

Erfarenheten visar att du som är gravid kan använda antihistamintabletter som innehåller loratadin eller cetirizin. Du kan använda loratadin när du ammar. Rådgör med barnmorska eller läkare om du behöver använda cetirizin när du ammar.

I bipacksedeln står det att läkemedlen inte rekommenderas under graviditet och amning. Det beror på att det inte görs läkemedelstester på gravida eller ammande kvinnor. Numera har loratadin och cetirizin använts av ett stort antal gravida och ammande kvinnor och inget tyder på att de skulle skada barnet. Prata med en läkare eller en barnmorska om du känner dig osäker.

Osäker på om besvären beror på pollen?

Det är vanligt att bli täppt i näsan under en graviditet. Det kan därför vara svårt att veta om dina besvär beror på graviditeten eller på pollen. Du som inte har haft pollenallergi tidigare kan diskutera dina besvär med en barnmorska eller läkare.

Här kan du läsa mer om pollenallergi och läkemedel vid pollenallergi på 1177.se.

Text: Jenny Andersson

Till alla nyheter