EEG – Elektroencefalografi

Allmänt

I hjärnans nervceller pågår en ständig elektrisk aktivitet. Denna aktivitet varierar över dygnet, främst beroende av vakenhetsgrad, och kan avläsas under en EEG-undersökning. EEG är en förkortning av elektroencefalografi. Man kan få genomgå en EEG-undersökning till exempel om läkaren misstänker att man har epilepsi eller andra krampsjukdomar, hjärninflammation eller viss typ av demenssjukdom.

EEG-undersökningen kan göras när man är vaken, när man sover eller under något dygn, så kallat långtids-EEG. Undersökningen gör inte ont.

Läkaren som beställt EEG-undersökningen får som regel svaret inom ett par veckor.

Förberedelser

Man bör tvätta håret före undersökningen eftersom elektroderna fästs mot hårbotten. Om man tar mediciner ska man tala om det.

Före ett vaken-EEG krävs det inga särskilda förberedelser, men vid ett sömn-EEG bör man som vuxen vara vaken natten före så att man lätt somnar innan man undersöks. Barn brukar istället väckas tidigt samma morgon. Man ska vid sömn-EEG inte dricka kaffe, te eller annan uppiggande dryck som gör det svårt att somna, och eftersom man är trött bör man inte heller köra bil till eller från sjukhuset.

Eftersom man får ha elektroder i hårbotten längre vid ett långtids-EEG bör man då undvika kläder som måste dras över huvudet.

Hur går undersökningen till?

Illustration av en man med många små elektroder på huvudet.

När man ska göra ett vaken-EEG får man halvligga med drygt 20 elektroder fästa i hårbotten. Elektroderna hålls på plats med en klibbig gel. Från dem går tunna sladdar till en EEG-apparat med tillhörande bildskärm. I slutet kan man få andas häftigt och titta in i en blinkande lampa. Undersökningen tar cirka en timme.

Under ett sömn-EEG får man ligga och sova med elektroderna fästa i hårbotten. Undersökningen tar mellan en och två timmar.

Ett långtids-EEG innebär att man under något dygn får bära med sig en liten EEG-apparat i en midjeväska. Elektroderna hålls på plats med hjälp av en mössa. Man kan äta och dricka som vanligt, men man får inte duscha eller tugga tuggummi under tiden.

Hur mår man efteråt?

Man mår som vanligt efter en EEG-undersökning. Man kan tillfälligt bli lite yr av den häftiga andningen som ibland behöver göras, men det är inte farligt och går snabbt över.

Senast uppdaterad:
2016-02-12
Redaktör:

Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Marita Englund, överläkare, specialist i Klinisk Neurofysiologi, Karolinska universitetssjukhuset

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg