Snöblindhet och svetsblänk

Skriv ut (ca 1 sida)

Om du vistas i kraftigt solljus som reflekteras av snö, vatten eller vit sand eller om du solar solarium utan skyddsglasögon kan du bli snöblind. Det är en skada på hornhinnan som ger en kraftig irritation i ögonen. Du kan få samma skada om du tittar på en svetslåga utan något skydd. Då kallas det för svetsblänk. Skadan lindras av mörker och går oftast över av sig själv inom något dygn.

Skriv ut

Symtom

Snöblindhet och svetsblänk kan ge

  • röda ögon
  • värk i ögonen
  • gruskänsla
  • ljuskänslighet
  • ökat tårflöde.

Vad kan jag göra själv?

Vad kan jag göra själv?

Snöblindhet och svetsblänk lindras av mörker och går oftast över av sig själv inom något dygn upp till några dagar. Du kan lindra besvären genom att använda den receptfria ögonsalvan Oculentum Simplex. Salvan är smörjande och du kan använda den under både natten och dagen. Mot värk kan du använda något smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol till exempel Alvedon eller Pamol.

Om du vet att du drabbats av svetsblänk som yrkesverksam svetsare kan du behandla med lokalbedövande ögondroppar som finns på apotek. Om du är yrkesverksam svetsare kan du få köpa dem utan recept om du har en rekvisition. Dropparna ska dock inte användas mer än nödvändigt eftersom de kan fördröja hornhinnans läkning.

Fäll ihop

När ska jag söka vård?

När ska jag söka vård?

Du ska söka vård på en vårdcentral eller akutmottagning om

  • du har mycket ont
  • besvären inte har börjat avta efter ett dygn
  • du ser sämre.

Om du har provat att behandla dig själv med ögondroppar eller salva ska du inte använda dem mer utan att först ha träffat en läkare. Ibland kan du behöva andra läkemedel eller så kan ögonen behöva skyddas från ljus i några dagar.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Fäll ihop

Hur kan jag förebygga snöblindhet och svetsblänk?

Hur kan jag förebygga snöblindhet och svetsblänk?

För att skydda ögonen från kraftigt solljus är det bra att använda solglasögon som filtrerar bort UV-strålningen.

Vid svetsning ska du alltid använda en godkänd skyddsskärm eller svetshjälm, så att du undviker att titta direkt på svetslågan.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 1 sida)
Publicerad:
2015-04-07
Redaktör:

Carina Wesström, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Roger Sidestam, ögonläkare