Feberkramper
En del barn kan få feberkramper när febern stiger snabbt och är över cirka 39 grader.
Vanliga symtom är:
- Barnet förlorar medvetandet.
- Hela kroppen blir stel, huvudet böjs bakåt, huden blir blek och kanske till och med lite blå.
- Ofta har barnet ryckningar.
Oftast går krampen över på någon minut.
Här kan du läsa om feberkramper.
Affektanfall
Affektanfall beror på starka känslor hos barnet. Det kan till exempel handla om smärta, ilska eller rädsla. Vanligt symtom är att barnet börjar skrika så mycket att hen tappar andan och förlorar medvetandet under någon minut. Barnet kan också förlora medvetandet utan att skrika. Det kan se otäckt ut, men är inte farligt.
Här kan du läsa mer om affektanfall.
Epileptiska anfall och epilepsi
Symtomen vid ett epileptiskt anfall kommer plötsligt. De varar vanligtvis från några sekunder upp till några minuter. De kan vara mycket olika för olika personer, men hos en och samma person är anfallen oftast likadana varje gång. Vanliga symtom är:
- Barnet förlorar medvetandet.
- Barnet blir stelt i hela kroppen och får ryckningar i en eller flera kroppsdelar.
- Barnet tuggar, det rinner saliv ur munnen.
- Barnet blir blekt.
Ofta är barnet mycket trött när anfallet är slut.
Vid en annan anfallstyp kan barnet bli okontaktbart, slappt i hela kroppen och hen kan falla.
Här kan du läsa mer om epilepsi och även se animerade filmer.
Frånvaroattacker
En typ av anfall gör att barnet blir frånvarande en kort stund och stirrar tomt framför sig, men är sedan snabbt som vanligt igen. Ett sådant anfall kallas frånvaroattack och innebär att barnet förlorar medvetandet men är opåverkat direkt när anfallet har gått över. Om ditt barn får ett sådant anfall ska du kontakta en barnläkarmottagning så att barnet snarast blir undersökt. Läkaren gör en utredning om vad det kan bero på.
Infantila spasmer
Infantila spasmer är serier av sekundkorta böjningar i nacke, armar och ben. Huvudet faller framåt, armarna slår ut och böjs framåt, och benen dras upp. Om yngre barn mellan två månader och två år får sådana anfall ska du söka vård direkt på en akutmottagning eller en barnläkarmottagning. Barnet behöver genast undersökas, utredas och få snabb behandling.