Kontakteksem

Det finns två typer av kontakteksem, allergiskt och icke-allergiskt. Icke-allergiskt kontakteksem sitter oftast på händerna och kallas även för handeksem. Det uppstår när hudens naturliga skydd bryts ner, till exempel om du ofta tvättar dig med rengöringsmedel. Allergiskt kontakteksem uppstår på den delen av huden som har varit i kontakt med något du är allergisk mot.

Icke-allergiskt kontakteksem är vanligt i yrken där man handskas mycket med vatten och tvål och lösningsmedel, men känsligheten skiljer sig mycket från person till person. Risken för att få icke-allergiskt kontakteksem är ökad om du hade eksem som barn.

Allergiskt kontakteksem sitter för det mesta på händerna, armhålorna och ansiktet, framför allt runt ögonen. Vanliga ämnen som kan framkalla allergiskt eksem är till exempel nickel, krom, vissa konserveringsmedel i hudvårdsprodukter och latex, då allergin beror på ämnen som används vid framställning av latex.

Risken för att utveckla nickelallergi ökar om du använder smycken som innehåller nickel. Allergirisken är särskilt hög om du har låtit pierca dig eller har tagit hål i öronen och använder smycken som innehåller nickel. Om man en gång har blivit allergisk mot nickel så varar överkänsligheten hela livet.

Symtom

Vanliga symtom på huden vid eksem är

  • rodnad
  • sprickor
  • blåsor.

Dessutom börjar det ofta att klia och när du kliar dig kan besvären förvärras.

Vad kan jag göra själv?

Du bör tvätta dig mindre ofta på området där du har besvär. Om huden inte har synlig smuts kan du göra rent händerna med handsprit i stället för med tvål och vatten. En mjukgörande kräm som används ofta och rikligt kan hjälpa huden att bygga upp det naturliga skyddet.

Om du har kontakteksem som beror på allergi bör du undvika kontakt med det som framkallar allergin.

Behandling

Ibland kan en receptfri mild kortisonkräm läka eksemet. Ibland behövs en starkare kortisonkräm som en läkare skriver ut på recept.

Läs mer om läkemedel vid eksem.

När ska jag söka vård?

Om du misstänker att du har kontakteksem kan du kontakta en vårdcentral.

Detsamma gäller om det har bildats sår som vätskar sig och eksemet har blivit infekterat eller om du har använt receptfri kortisonkräm eller kortisonsalva under en vecka utan att eksemet har blivit bättre.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2015-12-16
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad