Knäskålsbrott

Knäskålen är tålig för slag och stötar, men den kan spricka eller gå sönder i två eller flera bitar om du till exempel faller med böjda knän mot ett hårt underlag eller om du är med om en bilolycka. Om knäskålen inte är alltför skadad brukar den läka helt efter behandling.

 • Illustration som visar hur det kan se ut i knät om man har en spricka i knäskålen.

  En lodrät spricka i knäskålen läker av sig själv.

  Mer information
  Illustration som visar hur det ser ut i knät om man har en spricka i knäskålen.

  Här visas tre varianter av knäskålsbrott (från vänster till höger): lodrät spricka, tvärgående spricka och spricka i flera bitar.

  En lodrät spricka på knäskålen läker av sig själv och därför behöver du i det fallet varken gips eller skena. Du får stödja på benet och röra knät, men det är bra om du undviker kraftig belastning som att hoppa och springa under fyra till sex veckor efter skadetillfället. Under de första veckorna kan du behöva kryckor.

  Har du en tvärgående spricka eller flera sprickor kan du bli gipsad, eller så får du gå med en skena i tre till sex veckor.

  Om benbitarna behöver läggas på plats, blir du opererad och bitarna sätts då ihop med metalltråd och skruv. Skruven får för det mesta sitta kvar, medan metalltråden brukar tas bort efter några månader. Sitter bitarna bra ihop efter operationen behöver du inget gips.

Om du har fått ett knäskålsbrott brukar det ta minst ett halvår innan du blir bra och det är vanligt att du känner dig öm i knäskålen när den trycker mot något, till exempel när du står på knä. Ömheten kan kännas i upp till ett par år efter skadan.

Symtom

Om knäskålen spricker eller går sönder

 • gör det mycket ont
 • blir det snabbt en svullnad på framsidan av knäskålen
 • får du svårt att stödja på benet.

Behandling

En lodrät spricka på knäskålen läker av sig själv och därför behöver du varken gips eller skena. Du får stödja på benet och röra knät, men det är bra att undvika kraftig belastning som att hoppa och springa under fyra till sex veckor efter skadetillfället. Under de första veckorna kan du behöva kryckor.

Har du en tvärgående spricka eller flera sprickor kan du bli gipsad, eller så får du gå med en skena i tre till sex veckor.

Om benbitarna behöver läggas på plats blir du opererad. Då sätts bitarna ihop med metalltråd och skruv. Skruven får för det mesta sitta kvar, medan metalltråden brukar tas bort efter några månader. Du behöver inget gips om bitarna sitter bra ihop efter operationen.

Har du haft gips eller blivit opererad brukar du få gå på sjukgymnastik efteråt.

När ska du söka vård?

Om du misstänker att du har ett brott på knäskålen ska du söka vård direkt på en akutmottagning eller en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2015-06-12
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Rikard Viberg, specialist i allmänmedicin, Stockholm

Illustratör:

Kari C Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge