Hårsäcksinflammation

Skriv ut (ca 1 sida)

Varje hårstrå på huden sitter fast i en hårsäck. Hårsäckarna kan bli inflammerade om du rakar kroppen och särskilt när huden är varm och fuktig. Det är vanligast att inflammationerna finns i hårsäckar på armarna, benen, underlivet, ryggen, bröstet eller axlarna. Oftast kan du själv bota hårsäcksinflammation.

Skriv ut

När du rakar dig på de ställena kan det skapas små skador som gör att det blir en rubbning i balansen hos de vanliga hudbakterierna och svampen som finns på huden. Då kan andra bakterier och svamp trivas bättre och ge inflammationer i hårsäckarna.

Symtom

Symtom

Hårsäcksinflammationer liknar små finnar eller kvisslor, men det finns ett litet hårstrå mitt i utslaget. Du kan få enstaka eller många hårsäcksinflammationer och det är vanligt att de kliar.

Fäll ihop

Vad kan du göra själv?

Vad kan du göra själv?

Du kan behandla hårsäcksinflammation själv, men den kommer lätt tillbaka om du fortsätter att raka eller vaxa bort håret.

Prova att använda klorhexidinlösning, som motverkar bakterier. Du kan använda den en gång om dagen under två veckor när du duschar eller badar. Det lättaste är att fukta en svamp med lösningen och sedan skrubba försiktigt. Duscha av efteråt så att lösningen inte svider. Klorhexidinlösning finns att köpa receptfritt på apotek.

Du kan också prova en receptfri mjukgörande kräm som innehåller propylenglykol.

Fäll ihop

När ska du söka vård?

När ska du söka vård?

De flesta behöver inte söka vård eftersom det går att behandla besvären själv. Om besvären inte försvinner på ett par veckor kan du kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 1 sida)
Senast uppdaterad:
2015-03-19
Redaktör:

Olga Beletski, 1177.se

Granskare:

Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm.