Blod i urinen

Det finns flera anledningar till att urinen kan se röd eller rödbrun ut, till exempel att du ätit rödbetor eller att mensblod kommit med. Men det kan också bero på att själva urinen innehåller blod.

De vanligaste orsakerna till blod i urinen är urinvägsinfektion och njursten. Andra orsaker kan till exempel vara njursjukdom eller behandling med blodförtunnande läkemedel. Det kan också bero på en tumör i urinvägarna.

Du kan också få blod i urinen om du har ansträngt dig kraftigt fysiskt eller har fått ett slag mot njuren. Då går det snabbt över och är oftast ofarligt. 

Om det bara finns en liten mängd blod i urinen brukar det inte synas, men det upptäcks vid ett urinprov. Orsakerna till att det har läckt små mängder blod till urinen är oftast lättare irritationer i urinröret, urinblåsan eller prostatan. 

Det händer att barn har blod i urinen, men det är inte så vanligt. 

Urinen är vanligtvis gul, ljusare eller mörkare beroende på hur mycket man har druckit.

När ska jag söka vård?

Synligt blod i urinen ska alltid undersökas även om det bara syns lite vid ett tillfälle. Om du märker att urinen är röd, och du inte har ätit rödbetor och kan utesluta att det handlar om mensblod, ska du kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Undersökningar

Om du har blod i urinen kan du behöva lämna en del prover, i första hand urinprov och ibland även blodprov. Ibland görs också andra undersökningar som till exempel cystoskopi, då urinblåsan undersöks med ett speciellt instrument, och datortomografi, som är en särskild form av röntgen.

Behandling

Blod i urinen behandlas olika beroende på orsak. Ibland behövs ingen behandling, men om det beror på till exempel urinvägsinfektion brukar det behandlas med antibiotika. Njurstenar kommer oftast ut av sig själva med urinen, men om stenarna är stora kan det behövas behandling.

Läs mer: Njurar och urinvägar

Senast uppdaterad:
2015-11-12
Skribent:

Göran Umefjord, läkare, specialist i allmänmedicin, Sundsvalls sjukhus.

Redaktör:

Katti Björklund, 1177 Vårdguiden