Det här kapitlet handlar om vilka behandlingar du kan behöva för dina besvär.
Om du är torr i munnen är det viktigt att vara noga med din munhygien för att skydda både tänderna och slemhinnorna. Det är också extra viktigt att du regelbundet blir undersökt av en tandläkare eller tandhygienist och får förebyggande vård för att förhindra karies.
Om du har minskad salivmängd på grund av sjukdom eller medicinering finns det flera sätt att lindra besvären. Det är bra att ofta skölja munnen med vatten men oftast räcker inte detta.
Det finns ett stort antal produkter på marknaden som kan minska effekten av muntorrhet och lindra symtomen. En del produkter stimulerar salivproduktionen, som sockerfria tuggummin, olika typer av sugtabletter och sprejer. Andra produkter ersätter saliven, som oljor och geler. Tandvårdspersonal kan ofta ge bra råd om lämpliga produkter. Du kan även få råd på apotek om hur du lindrar muntorrhet.
Munsveda och bettskena
Om det finns en klar orsak till att du har munsveda kan den behandlas. Du kan till exempel behöva behandling av infektioner i munhålan eller få en bettskena.
Är du dessutom torr i munnen kan det ofta lindras med någon salivstimulerande eller saliversättande produkt. Eftersom vissa läkemedel orsakar muntorrhet kan det också vara bra att diskutera med en läkare om någon medicin kan bytas ut.
Tandprotes kan ge svampinfektioner
Om du har en svampinfektion som inte går över, kan du få behandling med svampdödande läkemedel, till exempel Mycostatin, som du sköljer munnen med. När det gäller svårare former av svampinfektion kan du behöva ta kapslar som innehåller flukonazol, till exempel Diflucan.
Ibland kan det bli en svampinfektion under en tandprotes. Oftast räcker det med att göra ren protesen ordentligt och att inte använda den nattetid. Det finns speciella tandborstar och speciell tandkräm för tandproteser. Får du svårare besvär, och det svider mycket, ska du kontakta en tandläkare.
Om du har en svampinfektion under protesen är det också vanligt att den inte sitter bra. Därför kan du också behöva justera protesen hos en tandläkare.
Vassa tänder och dåligt passande tandproteser
Om du har vassa tänder eller dåligt passande tandproteser kan det uppstå skador på munslemhinnan. Det kan vara nödvändigt att du låter tandläkaren slipa till tänderna eller justera tandproteserna.
Om såret inte läker trots att du har fått behandling kan du få lämna ett vävnadsprov för att få svar på varför. Med lokalbedövning tar tandläkaren bort några millimeter av vävnaden för att analysera den i mikroskop. Att lämna ett vävnadsprov, eller flera, brukar inte göra ont. I sällsynta fall kan långvariga skavsår i munnen vara ett tecken på någon allvarlig sjukdom.
Behandling av afte lindrar
Det är inte känt vad som orsakar de tillfälliga sår i munslemhinnan som kallas för aftösa sår eller afte. Därför finns det ingen behandling som botar, men det går att lindra symtomen och göra att du mer sällan får sår.
Om du bara har lättare besvär av afte räcker det med att använda en tandkräm för känslig munslemhinna som inte innehåller ämnet natriumlaurylsulfat. På apoteken finns också andra medel av geltyp eller munsköljningsmedel för att lindra besvären.
Ibland är det besvärligt att äta eftersom det gör ont. Då kan du behöva receptbelagda läkemedel.
OLP behandlas oftast med kortison
Det finns inte någon medicin som tar bort oral lichen planus, OLP, för gott. De flesta som får OLP har besvär under lång tid. Besvären kommer regelbundet, men du kan vara ganska symtomfri mellan perioderna.
Om du har stora besvär är det vanligt att du får ett medel med kortison under en begränsad tid. Behandling och uppföljande kontroller sker hos en tandläkare, ofta en specialist. Hur ofta och hur länge du behöver gå på kontroller varierar.
Du kan behöva byta ut någon tandlagning som stör munslemhinnan. Det är också viktigt att vara extra noga med munhygienen för att hålla munslemhinnan frisk. Hos en munhygienist kan du kontrollera att den är det.
Besvären vid geografisk tunga kan lindras
Geografisk tunga kan inte botas med någon behandling. Däremot kan besvären oftast lindras genom att du sköljer munnen med en munsköljvätska, som du kan få på recept.
Herpessår läker av sig själva
Det finns ingen behandling som kan ta bort herpesviruset, utan du får försöka lindra besvären och undvika att smitta någon annan. Vanligast är att smittan sprids med pussar och kyssar, men den kan också spridas om du delar till exempel bestick och läppsalvor. Det är viktigt att tvätta händerna ofta för att inte smitta någon.
Såren läker av sig själva, men det finns olika mediciner som kan ha en viss lindrande effekt. Vid behandling av munherpes är det viktigt att du börjar när de första symtomen med stickande känsla kommer för att hindra att viruset förökar sig.
Vid måttliga besvär på läpparna finns receptfria krämer på apotek. Krämen stryks på där du har ont och den verkar bara på det stället.
Om du har kraftiga besvär inne i munnen finns det receptbelagda antivirusmediciner i tablettform som har bra effekt. Läkemedlen hindrar att viruset förökar sig och förkortar den tid som du har symtom.
Om du får herpesutbrott av solning är det bra att skydda sig mot solen med solskyddskräm eller till exempel en keps.
Det kan vara svårt att äta och dricka
Det kan vara svårt att äta som vanligt när du har ont i munnen. Viss mat svider och det kan vara svårt att tugga. Mat som soppa, filmjölk, kräm och glass kan vara lättare att få i sig. Du får pröva dig fram.
Det är viktigt att få i sig vätska om du har svårt att äta. Små barn kan behöva matas med sked.