Båtbensbrott

Båtbenet är ett av de små benen i handleden. Ett vanligt sätt att bryta båtbenet är att ramla och ta emot sig med handen. Skadan är vanlig i samband med att man åker skateboard eller skidor.

Det är viktigt att gå till läkaren och få behandling för ett brutet båtben, eftersom du annars riskerar att bli stel och öm. Det kan leda till att du får sämre kraft och funktion i handen. Läkningen kan ta lång tid, men det blir oftast helt bra till slut.

Ett båtbensbrott gör oftast inte lika ont som ett handledsbrott, därför kan det vara svårare för läkaren att upptäcka.

Symtom

Har du brutit båtbenet brukar det göra ont i handleden, särskilt när du böjer handen bakåt. Handleden kan också svullna.

Behandling

Ibland syns det inte på den första röntgenundersökningen att du brutit båtbenet. Om läkaren misstänker ett benbrott gipsas alltid armen. Du får sedan komma tillbaka efter ungefär en vecka för att röntgas igen. Då syns det om båtbenet är brutet.

Den vanligaste behandlingen av båtbensbrott är ett gips som sluter runt hela underarmen, handleden och större delen av tummen. Man brukar vara gipsad i ungefär sex veckor, men det kan ta längre tid innan skadan är helt läkt.

Ibland krävs en operation. Då kan det ta upp till ett halvår innan man är helt bra igen.

När ska du söka vård?

Om du har ont och är svullen kring handleden efter att ha ramlat och tagit emot dig med handen ska du söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2015-04-16
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Katrin Hint, skolöverläkare, specialist i allmänmedicin och kirurgi, Pysslingens skolor, Stockholm