Diarré, förstoppning och blod i avföringen

Diarré efter antibiotikakur

Innehållet gäller Halland

Clostridioides difficile är en bakterie som kan finnas i tarmen, framför allt hos små barn och äldre. Bakterien kan i vissa situationer bilda gifter som utlöser diarré. Bakterien bildar sporer som kan överleva i miljön runt den som är sjuk. Vanligtvis ger den inga symtom, utan är en del av tarmens normalflora.

Antibiotikabehandling är den vanligaste orsaken till diarré utlöst av Clostridioides difficile. Antibiotika minskar mängden ”goda” bakterier i tarmen och Clostridioides difficile, som i regel inte påverkas av vanlig antibiotika, kan då bilda gifter som ger inflammation i tarmslemhinnan.

Symptom

Vattnig, illaluktande lös avföring, buksmärtor och måttlig feber. Symtomens svårighetsgrad kan variera.

Ställa diagnos

För att kunna ställa en diagnos får du lämna ett avföringsprov.

Behandling

Måttlig diarré kan gå över utan behandling efter att antibiotikabehandlingen avslutats.

Vid diarré förloras mycket vätska, det är därför viktigt att ersätta förlusten genom att dricka, gärna lite och ofta. Om behandling är befogad ordineras i första hand en särskild antibiotikasort som är verksam mot Clostridioides difficile. Vid återkommande förlopp kan även transplantation av avföring övervägas.

Så undviker du att smittas

Smitta sprids framförallt vid diarré. Bakterier kan förorena ytor som du rör vid efter toalettbesök, exempelvis toalettsitsen, spolknopp, kranar och dörrhandtag. Händer som kommer i kontakt med ytorna sprids bakterier vidare. För att bli sjuk måste bakterier komma ner i tarmen via munnen. Noggrann handhygien är därför mycket viktig. Tvätta dina händer med tvål och vatten före måltid och efter toalettbesök.

Clostridioides difficile överlever lång tid utanför kroppen och kan därmed utgöra problem på sjukhus och andra vårdmottagningar. Risken för anhöriga att smittas är dock mycket liten. Anhöriga ska vara noga med handhygienen och inte använda samma handduk som den som är sjuk.

Åtgärder i hemmet, som du ska tänka på:

  • Noggrann handhygien. Tvätta händerna med flytande tvål före matlagning, före måltid och efter toalettbesök.
  • Duscha flera gånger i veckan och byt till rena underkläder dagligen.
  • Använd egen handduk och byt ut den ofta.

På sjukhus eller särskilt boende

Du får stanna på eget rum med egen toalett så länge du har diarré och ett par dagar efter att den upphört. Under denna tid serveras mat på ditt rum. Var extra noga med att tvätta dina händer med tvål och vatten före måltid och efter toalettbesök. Noggrann hygien, med dusch och byte till rena underkläder dagligen, är viktig.

Besökare ska vara noga med sin handhygien före och efter besöket. De får endast vistas på ditt rum och inte på avdelningen i övrigt.

Till toppen av sidan