Om vaccin mot covid-19

Boka vaccination mot covid-19 i Halland

Innehållet gäller Halland

Alla som vaccinerar sig mot covid-19 bidrar till att stoppa pandemin.

Boka dos 1 eller 2

För dig som är 12 år eller äldre

Digital bokning för dig som är folkbokförd i Halland. Du loggar in med e-legitimation och bokar tid på valfri vårdcentral. Tänk på att även den som är 12 år loggar in med sin egen e-legitimation, det finns ingen ombudsfunktion i bokningen. 

Tid för andra dosen bokas i de flesta fall av personalen när du får din första dos. Om du inte fått en tid för andra dosen, eller avbokat den tid du fått, så kan du själv boka en tid. Det ska gå cirka fyra veckor mellan dos 1 och 2.

 

 

Blankett för samtycke, om du är under 18 år

Du som är under 18 år behöver ha med dig en samtyckesblankett, underskriven av föräldrar eller annan vårdnadshavare.

Här finns blanketten för utskrift:

Blankett för samtycke 12-15 år

Blankett för samtycke 16-17 år

Boka dos 3

För dig som är 18 år eller äldre

Bokningssystemet öppnar för dig en månad efter att du fick dos 2. När du loggat in ser du tillgängliga tider från tre månader efter att du fick andra dosen.

Om du till exempel fick andra dosen i mitten av januari kan du logga in i bokningssystemet i mitten av februari. Du ser och kan boka tider från mitten av april.

Du kan kontrollera när du fick dos 2 på ditt vaccinationskort, i covidbeviset eller när du loggar in i bokningen. 

 

 

Här kan du räkna ut när du kan boka dos 3, om du vet när du fick andra dosen.

Bra att veta om vaccinering dos 3

 • Det ska gå minst tre månader mellan dos 2 och 3.
 • Dos 3 behöver inte tas på samma ställe som dos 1 och 2.
 • Du får det vaccin som finns tillgängligt för dagen. De vaccin som nu används är likvärdiga och ger samma skydd. Undantag gäller för dig som är 30 år eller yngre, du får Pfizers vaccin (Comirnaty).

Boka dos 4

Bokning för dos 4 är öppen för dig som är:

 • 65 år och äldre (född 1957 eller tidigare)
 • 18 år och äldre med hemtjänst eller hemsjukvård
 • 18 år och äldre med måttligt till kraftigt nedsatt immunförsvar
 • 18 år och äldre med Downs syndrom

Du som är 65 år eller äldre kan boka digitalt. Bokningssystemet öppnar för dig två månader efter att du fick dos 3. När du loggat in ser du tillgängliga tider från fyra månader efter att du fick tredje dosen.

Du som är yngre än 65 år och har hemtjänst eller hemsjukvård, eller har måttligt till kraftigt nedsatt immunförsvar eller har Downs syndrom, kan enbart ringa och boka vaccinationstid på tfn 010-476 19 35.

 

 

Du som bor på ett särskilt boende för äldre (SÄBO) erbjuds vaccination i hemmet och behöver inte boka tid. Detta gäller även dig med hemsjukvård, om du inte kan ta dig till en vårdcentral.

Bra att veta om vaccinering dos 4

 • Det ska gå minst fyra månader mellan dos 3 och 4.
 • För dig som är 18 år och äldre och har måttligt till kraftigt nedsatt immunförsvar ska det gå minst tre månader mellan dos 3 och 4.
 • Dos 4 behöver inte tas på samma ställe som dos 1 och 2.
 • Du får det vaccin som finns tillgängligt för dagen. De vaccin som nu används är likvärdiga och ger samma skydd. Undantag gäller för dig som är 30 år eller yngre, du får Pfizers vaccin (Comirnaty).

Höstdos (påfyllnadsdos)

Folkhälsomyndigheten rekommenderar ytterligare en påfyllnadsdos, en höstdos till dig som:

 • är 65 år eller äldre (född 1957 eller tidigare)
 • har hemtjänst eller hemsjukvård
 • bor på särskilt boende för äldre (SÄBO)
 • är över 18 år och i riskgrupp

Höstdosen rekommenderas oavsett hur många tidigare doser du tagit. Du kan ta höstdosen tidigast fyra månader efter senaste dosen.

Bokningen kommer öppna stegvis

Från 15 augusti kan du som är född 1947 eller tidigare boka vaccinationstid
Från 22 augusti kan du som är född 1957 eller tidigare boka vaccinationstid
Från 29 augusti kan du som har fyllt 18 år och tillhör medicinsk riskgrupp

Från den 5 september öppnar bokningen för alla mellan 18-64 år, som inte rekommenderas vaccination men som ändå önskar ytterligare en påfyllnadsdos.

Om du inte har BankID eller motsvarande e-legitimation

Du som inte har Mobilt BankID, BankID eller Freja eID Plus kan ringa 010-476 19 35 för att få hjälp att boka tid. Tjänsten är öppen måndag-fredag kl 8-16. Observera att varken telefonbokningen eller vårdcentralerna har tillgång till fler tider än de som finns att boka digitalt.

Om du vill boka tid för dos 3 och har fått de första doserna i en annan region, se till att ha ditt vaccinationskort eller covidbevis till hands när du ringer. Du behöver berätta vilket datum du fick dos 2. 

Om du behöver omboka tiden

Om du blir förkyld eller får andra symtom på covid-19 ska du inte komma till vaccinationen utan omboka din tid.

 

 

Om du inte kan logga in med BankID eller annan e-legitimation kan du ringa den vårdcentral där du har din bokade tid för vaccination eller 010-476 19 35.

Reservlistan

Om du önskar komma tidigare för din vaccination så kan du anmäla dig till reservlistan. När en vårdcentral har doser över skickar de ut ett erbjudande.

 • Tackar du ja behöver du oftast kunna vara på plats inom 15-30 minuter för att få din vaccination. Din tidigare bokade tid avbokas då automatiskt. Anmäl dig bara till mottagningar som du kan komma till med så kort varsel.
 • Tackar du nej står du kvar på reservlistan och har kvar din redan bokade tid.

Intervallet mellan doserna går inte att ändra på så du kommer inte få en tid innan det är dags för nästa dos. Är du folkbokförd i Halland kan du logga in och anmäla dig på reservlistan från den dag du fyller 12 år.

Anmäl dig till reservlistan

Till toppen av sidan