LÄMNA PROV OCH FÅ PROVSVAR OM COVID-19

Självprovtagning covid-19 i Halland

Innehållet gäller Halland

Provtagningen visar om du har covid-19 just nu. Du genomför provtagningen själv vid särskilda provtagningsplatser. Kan endast bokas genom att logga in på 1177.se. Ingen tidsbokning till självprovtagning eller provsvar via 1177 Vårdguiden på telefon, vårdcentral eller annan mottagning.

Covid-19: Så här provtar du dig själv

Instruktioner för självprovtagning

OBS! Läs hela denna sida för att säkert veta vad du ska göra vid provtagning för att det ska bli säkert och rätt.

Självprovtagning covid-19

Vuxna och ungdomar från 12 år

Du bör boka tid för självprovtagning covid-19 (PCR-test) i Halland så snart du kan om du:

 • har symtom på covid-19
 • haft symtom i minst 24 timmar
 • kan ta provet på dig själv (eller med hjälp av förälder eller annan vuxen) – i näsa och svalg med provtagningspinne

Endast ett prov per sjukdomsperiod och inga prov utan symtom gäller. 

Barn mellan 6-11 år

Barn som är 6-11 år har också möjlighet att boka provtagning. Välj då gärna en av de provtagningsplatserna som erbjuder möjlighet till hjälp vid provtagning av barn. För många mindre barn kan det vara obehagligt att provtas, därför kan det då vara bättre att bara stanna hemma när barnet är sjukt. För att boka ska barnet:

 • ha symtom på covid-19
 • haft symtom i minst 24 timmar
 • kunna få hjälp av förälder eller annan vuxen närstående vid provtagning – i näsa och svalg med provtagningspinne

Barn som är 0-5 år behöver inte lämna prov men ska stanna hemma vid symtom.

Provsvaret kommer visa om du just nu har covid-19 eller inte.
Om du haft covid-19 ska du inte boka någon provtagning de närmaste 6 månaderna från det du fick ditt provsvar.

Provet kostar inget.

Du som behöver ett friskintyg för att du exempelvis ska ut och resa kan kontakta din vårdcentral för provtagning. Vårdcentraler i Halland

Vid symtom – boka självprovtagning!

Covid-19 påminner ofta om vanlig förkylning eller influensa.
Du kan ha ett eller flera av följande symtom för att beställa provtagning:

 • hosta
 • feber
 • andningsbesvär
 • snuva
 • nästäppa
 • halsont
 • huvudvärk som inte kan förklaras av annat
 • illamående
 • värk i muskler och leder.
 • magbesvär med diarréer
 • förlust av lukt- och smaksinne

Så här bokar du

 1. Du loggar in på 1177.se med Mobilt BankID, BankID, Freja eID Plus eller annan e-legitimation. Obs! Bankernas SäkerhetsID för ungdomar fungerar inte.
 2. Du beställer provtagning
 3. Du väljer provtagningsplats – finns flera platser i varje kommun. En plats per kommun erbjuder dessutom möjlighet till hjälp vid provtagning av barn. Boka gärna tid där om självprovtagningen gäller barn eller tonåring.

  Har du inte möjlighet att ta dig till någon av platserna kan du välja Hemleverans.
 4. Du bokar tid. Nu är det klart i 1177 Vårdguidens e-tjänster.

För att boka tid till självprovtagning för barn 6-12 år ska du som vårdnadshavare logga in på 1177.se, klicka på ditt barns namn och som ombud för barnet boka tid för självprovtagning covid-19. Barn mellan 13-17 år bokar själva.

Viktigt!

Provtagningen måste vara bokad här via 1177 Vårdguidens e-tjänster för att självprovtagningen ska kunna genomföras. Provtagningserbjudandet är personligt. Du kan bara beställa åt dig själv eller ett barn du är ombud för.

Obs! Du får inte boka tid för någon annan. Då dokumenteras provsvaret i fel persons journal. Enda undantaget är när du bokar via ombudsläget för ditt barn (gäller 6-12 år).

Är du under 18 år kan du skaffa Mobilt BankID via de flesta banker men du måste säga till att det ska vara riktigt Mobilt BankID. Bankernas SäkerhetsID fungerar inte. Du kan också skaffa Freja eID Plus. Läs mer hur du som är under 18 år loggar in på 1177.se

Så går provtagningen till

På provtagningsplatsen

 1. När det är dags för din tid tar du dig till den provtagningsplats du valt. Kör helst egen bil annars cykla, gå eller kom med annat färdmedel där du åker själv. Du får INTE åka kollektivt eller ta taxi eftersom du har symtom.
 2. På provtagningsplatsen ska du stanna där du blir anvisad av personal eller skyltar. Stanna i bilen om du kör egen bil.
 3. Du måste ha med dig giltig fotolegitimation. Det är också bra att ha med handsprit, pappersnäsdukar, en liten påse för skräp och, om du har, en liten spegel.
 4. Om du kör bil kommer personalen gå runt och ge dig provtagningspaketet genom din öppna bilruta. Kommer du på cykel, går eller liknande kommer provtagningen ske utomhus. Personalen visar dig var och hur det kan ske på ett säkert sätt och ger dig provtagningspaket.
 5. Barn behöver få hjälp av förälder/vårdnadshavare att genomföra självprovtagningen eller av den vårdpersonal som finns som hjälp vid provtagning av barn på vissa provtagningsplatser (en per kommun). Föräldrar och unga rekommenderas att boka tid på provtagningsplats där hjälp finns att få av vårdpersonal.
 6. När du genomfört provtagningen stannar du där du är så kommer personalen och hämtar provet.
 7. Tar du hjälp av ett friskt ombud för att hämta och lämna provtagningspaketet måste ombudet visa både din och sin egen fotolegitimation. Du ska ha bokat tiden själv innan. Tänk på att provet ska lämnas in samma dag som provtagningen genomförs.

Vid hemleverans

För dig som inte har möjlighet att ta dig till en provtagningsplats, och av den anledningen bokat hemleverans, kommer personal hem med ett provtagningspaket och väntar medan du genomför provtagningen. Du blir uppringd en stund innan leverans.

Boka din provtagning här

För vuxna:
Logga in på 1177.se – Självprovtagning covid-19

För dig som är ombud för barn 6-12 år.
Klicka på ditt barns namn när du loggat in. Välj Alla övriga tjänster och sedan Boka självprovtagning covid-19
Logga in på 1177.se - Självprovtagning covid-19

För ungdomar 13-17 år:
Logga in på 1177.se - Självprovtagning covid-19

För vård- och omsorgspersonal som arbetar i Halland:
Logga in på 1177.se –  Självprovtagning covid-19 för sjukvård- och omsorgspersonal (omsorg av äldre och andra riskgrupper)

Tänk på att omboka eller avboka din tid om du inte sedan kan komma, så att någon annan med symtom kan boka tiden istället. Detta gör du enklast via länken i e-postbekräftelsen du får när du bokar tid.

Provtagningsplatser i Halland

Om du inte alls kan logga in

Om du inte ännu skaffat Mobilt BankID, BankID eller Freja eID Plus och har symtom så ring pandemimottagningen på 010-476 19 13, vardagar 08.00 – 15.30 för att få hjälp med provtagning.

Tonåringar som inte ännu har BankID kan även kontakta sin vårdcentral för provtagning.

Ingen mottagning kan boka tid till självprovtagning covid-19 utan det kan bara ske via personlig inloggning och bokning på 1177.se.

Så får du provsvar

 1. Inom 3-4 dygn får du provsvar i 1177 Vårdguidens e-tjänster. Det gäller alla som genomfört självprovtagning oavsett ålder. För barn under 13 år når också förälder eller annan vårdnadshavare provsvaret som ombud via barnets inkorg.
 2. Vill du veta när provsvaret kommit? Kontrollera att du ställt in att du vill få avisering via sms eller e-post när du bokar tiden inne i 1177 Vårdguidens e-tjänster. Missade du det kan du när som helst logga in och ställa in önskan om aviseringar under inställningar längst upp. Det är bra för all kommuniation via 1177 Vårdguidens e-tjänster.
 3. Medan du väntar på provsvaret ska du hålla dig hemma. Blir du sämre ring 1177 för råd eller kontakta vårdcentralen genom att skicka meddelande via 1177 Vårdguidens e-tjänster eller ring. Vid akut sjukdom ring 112.
 4. Provsvaret kommer vara ett av följande tre alternativ – du har covid-19, provsvaret visar inte covid-19 eller tekniskt fel.
 5. Du får anvisningar hur du ska göra oavsett provsvar för att det ska bli rätt och säkert. Har du covid-19 ska du också boka en telefonkontakt med sjuksköterska för att smittspårning ska kunna ske på bästa och nödvändiga sätt.

  Ring inte 1177 eller vårdcentralen om ditt provsvar - de har ingen information att ge om provsvar för prover tagna på självprovtagningen.

Frågor och svar

Vem kan boka självprovtagning?

Alla från 6 år och äldre med symtom. Du kan bara beställa test till dig själv eller ett barn du är ombud för. Om du vill att någon annan frisk person hämtar provtagningspaketet och sedan lämnar provet på provtagningsplatsen så går det bra. Du måste själv logga in och boka tiden. Personen som hämtar och lämnar ska ha med din fotolegitimation och sin egen fotolegitimation. Provet måste lämnas in samma dag.

Du som inte kan ta dig till en provtagningsplats kan beställa hemleverans. Längre ner här i "frågor och svar" står mer hur hemleverans fungerar.

Jag har jättesvårt att sticka ner en pinne i halsen, jag hostar och får kräkreflex. Blir provet rätt även om jag inte klarar röra i svalget så länge som man ska? Kan jag få hjälp av vården?

Du behöver precis som alla andra som inte har fysiska hinder boka en tid till Självprovtagning covid-19. Det kan vara obehagligt men det är viktigt att du gör ditt bästa och följer instruktionen noga. Provet består av tre delar – svalg, näsa och saliv och det är för att kunna få fram ett säkert provsvar. Så även om du inte helt klarar att genomföra svalgprovet så lång tid så kommer det fungera. Viktigt dock att du genomför alla tre delarna så bra du bara kan. Du kan lita på provsvaret. Det finns stöd av vårdpersonal att få vid provtagning av barn. Välj gärna en av de provtagningsplatserna om du behöver lite extra stöd, även om du är vuxen.

Jag har inget körkort och bor inte nära en provtagningsplats. Hur ska jag göra?

Logga in och boka självprovtagning och välj i steg två hemleverans i din kommun så kommer det hem till dig. Du tar sedan provet direkt och ger det tillbaka till den person som kört ut det till dig.

Du kan också skicka ett friskt ombud som hämtar och lämnar det på provtagningsplatsen.

Jag och min syster är 13 och 17 år och har symtom, men vi har inte hunnit skaffa BankID eller Freja eID Plus – hur ska vi göra?

Du, din syster eller din förälder kan ringa 010-476 19 13, vardagar 08.00 – 15.30 eller kan ni ringa er vårdcentral så får ni hjälp att boka tid för provtagning.

Så snart ni är friska så passa på att skaffa BankID eller Freja eID plus så att ni kan logga in på 1177.se och boka tid till självprovtagning om ni får nya symtom längre fram. Det är också bra att ni kan logga in på 1177.se när ni behöver boka tid, förnya recept och ha kontakt med vården framöver.

Kan jag provta mig om jag inte har några symtom?

Nej, då ska du inte provta dig.

Jag har redan haft covid-19 men nu fått symtom igen – ska jag boka provtagning?

Nej, inte om du har haft covid-19 de senaste 6 månaderna.

Jag har covid-19, kan jag provta mig igen för att se om provsvaret är negativt nu så jag inte smittar längre?

Nej, du ska inte boka ny provtagning. Det som avgör om du är smittfri är att du har varit hemma i minst sju dagar och dessutom har varit symtomfri i minst två dagar.

Om jag inte bor i Halland men är här på besök och får symtom på covid-19 får jag också provta mig?

Ja, det får du. Logga in på 1177.se via länken ovan och beställ provtagning i Halland i den kommun du befinner dig. Du måste logga in via länken ovan för att komma till självprovtagningen i Halland.

När ska provet tas?

Det är viktigt att provet tas tidigt efter symtom, men inte tidigare än 24 timmar efter du kände eller fick första symtom.

Kan jag förbereda mig på något sätt?

Ja, se filmen ovan, ta med fotolegitimation, pappersnäsdukar och en skräppåse. Om du inte kör bil kan det vara bra att ta med en liten spegel. 

Om jag inte kan ta mig till provtagningsplatsen?

Vid behov kan provtagningspaktetet hämtas av ett friskt ombud på provtagningsplatsen eller levereras hem till dig. Provet måste  alltid vara bokat av dig via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Ombudet måste kunna visa din fotolegitimation och sin egen för att få ut det provtagningspaket du beställt. Provet ska sedan lämnas in samma dag. Det är också möjligt att få hemleverans. 

Vad gör jag på provtagningsplatsen - ska jag gå in någon stans?

Nej, du har symtom och ska stanna i din bil eller utomhus om du kommer med cykel eller till fots. Mycket viktigt så att du inte smittar någon. Provtagning sker i egen bil eller vid anvisade platser utomhus för dem som går, cyklar eller kommer på annat enskilt sätt.

Vilka tider provtagningen öppen?

Cirka 8-15 varje vardag. Tiderna kan skilja något men ingen kan komma dit utan att beställt provtagning innan. När du loggat in här på 1177.se väljer du också plats och bokar tid.

Hemleverans då – hur fungerar det?

När du loggat in på 1177.se och beställer din provtagning får du i steg två välja provtagningsplats, där kan du som inte har möjlighet att ta dig till provtagningsstället välja hemleverans. Det är viktigt att du väljer hemleverans i din kommun. Det går inte att boka hemleveransen som gäller en annan kommun i Halland än där du befinner dig. Är tiderna slut får du boka nästa dag eller be någon frisk närstående hämta och lämna provtagningspaketet för dig.

Hur ska jag bete mig under tiden jag väntar på provsvar?

Du ska bete dig som att du har covid-19. Det viktigaste är att du stannar hemma, är noga med handhygienen och inte träffar andra. Om det är möjligt, håll avstånd till familjemedlemmar. Om du blir sämre så ring 1177 för råd eller kontakta din vårdcentral. Får du akuta besvär så sök vård omgående, ring 112.

Kan personalen på plats hjälpa mig?

Ja, med svar på frågor men inte med provtagning. De har inte någon medicinsk utbildning. På en provtagningsplats per kommun finns det vårdpersonal som kan ge stöd vi provtagning för barn och i mån av tid också också för vuxna. Du ser var stödet finns när du loggar in och bokar tid för provtagning.

Har personalen som delar ut och hämtar in de genomförda proven  skyddsutrustning på sig?

Ja, det har de. Eftersom de som kommer har symtom måste de skydda sig och vara noga så inte de bidrar till smittspridning.

Varför tar det flera dygn att få svar?

Nu är det så många som ska provtas i Halland så att regionens kapacitet när det gäller analyser och provsvar inte räcker till. Proven från självprovtagningen körs därför till externt laboratorium vilket gör att det tar så lång tid tills det är klart. Vänligen ring inte 1177 eller vårdcentralen om provsvar från självprovtagning covid-19. De kan inte se dem och kan därför inte heller ge någon information om när provsvaret kommer.

Om provsvaret inte visar på en pågående covid-19-infektion (negativt provsvar) men jag fortfarande symtom – ska jag ta provet igen?

Nej, vanliga förkylningar cirkulerar parallellt med covid-19. Stanna hemma så länge du är sjuk. Sök vård på vanligt sätt om du försämras. Om du blir sjuk på nytt kan du beställa en ny självprovtagning genom att logga in på 1177.se.

Hur många prover får jag ta?

Bara du som har nytillkomna symtom som varat i minst 24 timmar får boka tid till självprovtagning. Inga symtom - ingen provtagning. Om du haft bekräftad covid-19 de senaste sex månaderna ska du inte ta nytt prov. Om du tar prov och provsvaret visar att du inte har covid-19 (negativt provsvar) och sedan blir du sjuk på nytt en tid senare - då bör du boka tid till självprovtagningen igen men inte under samma sjukdomsperiod.

Jag mår så dåligt och har blivit sämre – jag behöver vård. Ska jag ändå logga in och boka självprovtagning?

Nej, ring 1177 för råd eller kontakta din vårdcentral. Bedömer de att du behöver vård kommer provtagningen ske i vården. Är det akut – ring 112.

Min vän har fått symtom men har inte BankID eller använder inte mobil eller dator – hur ska hon göra?

Hon kan ringa 010-476 19 13, vardagar 08.00 – 15.30 så får hon svar på sina frågor och guidas rätt till provtagning. Detsamma gäller vuxna som inte har skaffat Mobilt BankID eller annan e-legitimation än.

Finns teknisk support om jag får problem när jag ska logga in och boka provtagning? 

Du kan ringa 0770-72 00 00 alla dagar klockan 6-22 för teknisk support av 1177 Vårdguidens e-tjänster. Du kan också skicka in din fråga/ditt problem via ett formulär. På den här sidan kan du skicka in din fråga/ditt problem.

Finns information på andra språk?

Tjänsten där man beställer finns inte på andra språk. Det finns en film att titta på och instruktionen består delvis av bilder. De regler och råd som gäller om man har covid-19 finns översatt på flera språk.

Jag har fått provsvar och har covid-19. Det står i provsvaret att min fru ska stanna hemma i 7 dagar från det jag tog provet. Hon kan inte jobba hemifrån, hur får hon läkarintyg till att söka om smittbärarpenning?

Du ska ha bokat en tid för telefonsamtal med sjuksköterska för smittspårning. Under det samtalet kommer du kunna lämna din frus namn och personnummer så får hon det läkarintyg som behövs till ansökan om smittbärarpenning. Läkarintyget blir från den första dagen hon behövde vara hemma även om det skulle skrivas någon dag senare.

Vid ytterligare frågor

Om du har andra frågor eller funderingar så kan du ringa 010-476 19 13, vardagar 08.00 – 15.30.

Om du vill framföra synpunkter eller klagomål på självprovtagningen kan du skicka e-post till Region Halland, regionen@regionhalland.se

Obs! Gäller inte frågor om när provsvar kommer eller tidsbokningen. Provsvar kan dröja när så många provtar sig. Tider läggs ut nya varje dag.

Till toppen av sidan