VÅRDEN I HALLAND

För dig som ska besöka hälso- och sjukvården i Halland

Innehållet gäller Halland

För dig som ska besöka hälso- och sjukvården i Region Halland gäller nu uppdaterade besöksregler med anledning av den ökade smittrisken i samhället.

Kontakta mottagningen innan

Om du är förkyld, har hosta, feber eller snuva, besök inte hälso- och sjukvården. Endast om det är akut. Kontakta din mottagning först, åk inte direkt till en mottagning utan att ha fått råd först. 

Tänk på att du kan omboka eller avboka din tid själv genom att logga in på 1177.

Besök till vårdcentral

 • Du som har ett bokat besök och samtidigt har symtom enligt ovan, kontakta din vårdcentral för rådgivning innan besök. Logga in på 1177 och skicka ett ärende eller ring vårdcentralen direkt.
 • Om en närstående är med vid ditt besök ska hen vara fullt frisk. Vid Vårdcentralen Kungsbacka och Närakuten i Kungsbacka gäller de regler som finns för Hallands sjukhus, se nedan.

Besök till Folktandvården

 • Du som har ett bokat besök och samtidigt har symtom enligt ovan, avboka eller omboka din tid. Logga in på 1177 och av- eller omboka din tid eller ring till din folktandvårdsklinik direkt.
 • Om en närstående är med vid ditt besök ska hen vara fullt frisk.

Besök till sjukhus

På Hallands sjukhus finns många patienter som är känsliga för smitta. Med hänsyn till dem och för att minska risken för spridning av coronavirus (covid-19) gäller besöksförbud för närstående på sjukhusområdena i Halmstad, Varberg och Kungsbacka.

Besöksförbud för närstående gäller till:

 • Mottagning
 • Provtagning
 • Undersökning
 • Avdelning

Undantag kan göras utifrån patientens tillstånd och detta beslutas av ansvarig vårdpersonal. Ha istället kontakt med din närstående på andra sätt, till exempel via mobiltelefon.

Undantag gäller till exempel palliativ vård och närstående till barn i behov av vård. Vid undantag är det viktigt att medföljande närstående är fullt frisk. Endast en medföljande närstående per patient.

Förlossning och BB-avdelning

 • Vid förlossning får den födande kvinnan ha med sig en närstående i förlossningsrummet. Samma regler gäller även vid kejsarsnitt och vid eventuella komplikationer.
 • Endast nyförlöst kvinna och nyfött barn får vistas på BB-avdelningen. Det innebär att närstående inte får följa med kvinnan och barnet när de går över till BB-avdelningen efter förlossningen. Undantag kan göras utifrån kvinnans och barnets tillstånd. Det beslutas av ansvarig avdelningschef eller bakjour.
 • Om du har frågor gällande besöksförbudet, prata gärna med din barnmorska på Kvinnohälsovården.

Tack för din förståelse!

Har du en bokad tid på sjukhuset?

Du som har en bokad tid till mottagning och som är förkyld, har hosta, feber eller snuva, ska INTE gå på ditt besök. Omboka din tid direkt genom att kontakta din mottagning, genom att logga in på 1177 eller ring till mottagningen för rådgivning.

Besök till kvinnohälsovården

Det är endast den gravida kvinnan som får komma på kontroller hos kvinnohälsovården. Inga närstående eller syskon får följa med. Detta gäller alla besök, inklusive ultraljud. Om du är sjuk, ring din mottagning innan besöket för rådgivning och eventuell ombokning. Alla våra föräldra- och amningsgrupper är inställda tills vidare, men vi kommer försöka erbjuda digitala alternativ.

Besök till ungdomsmottagningen

Om du har ett bokat möte och känner dig sjuk, logga in på 1177 för att omboka din tid. Eller kontakta din mottagning för att få ett digitalt möte istället. 

Till toppen av sidan