Stöd och behandling på nätet

Ångesthjälpen ung - internetbaserad KBT-behandling

Innehållet gäller Halland

KBT via nätet gör att du kan arbeta med din behandling hemifrån och när det passar dig bäst. Du får hjälp och stöd när du vill och var du vill. Behandlingen bygger på kognitiv beteendeterapi (KBT) och har utvärderats vetenskapligt. Ungdomsmottagningarna i Halland erbjuder Ångesthjälpen ung för dig som är 13 år och uppåt. Om du är intresserad kan du kontakta din Ungdomsmottagning få mer information och hjälp om hur du kan starta behandlingen.

För att få KBT via nätet behöver du:

  • Tillgång mobil, läsplatta eller dator med internetuppkoppling.
  • Möjlighet att avsätta tid till självständigt arbete och få stöd av din behandlare. För att uppnå effekt krävs det att du är motiverad och har tid för behandlingen. Du kommer att behöva lägga 2-3 timmar per vecka på din behandling.
  • BankID eller lösenord.

Är KBT-behandling via nätet något för mig?

Om du ofta lider av ångest eller överdriven oro, har återkommande panikattacker där du känner exempelvis tryck över bröstet, yrsel eller hjärtklappning kan KBT-behandlingen passa dig. 

Du kan söka hjälp för dessa symptom:

  • Ångest
  • Oro
  • Tvångstankar eller tvångshandlingar

Läs mer om ångest

Så här fungerar behandlingen

Innan du blir ordinerad KBT via nätet har du ett inledande möte med din behandlare som avgör om KBT via nätet kan vara något för dig. Din behandlare är psykolog eller kurator med KBT-kompetens.

Du arbetar med ett behandlingsprogram under 8-10 veckor via 1177.se:s stöd- och behandlingsplattform, via din egen dator, telefon eller läsplatta.

Behandlingsprogrammet innebär att du varje vecka arbetar med ett behandlingsavsnitt, då du läser veckans avsnitt, tar del av innehåll med text, bilder, filmer och ljudfiler och genomför de övningar som beskrivs. Efter varje avklarat avsnitt skickar du meddelande till din behandlare och/eller får skriftlig feedback och avstämning den dag ni bestämt.

Coachning från din behandlare

Varje vecka efter avslutat avsnitt, har du en avstämning med din behandlare via plattformen och du kan också själv ta kontakt vid behov. Behandlaren ger återkoppling på ditt arbete och hjälper dig att dra största möjliga nytta av behandlingen.

Hur lång tid tar behandlingen?

Behandlingsprogrammet tar 8-10 veckor. Arbetet med övningar och skrivuppgifter tar ungefär en till tre timmar per vecka. Dessa övningar arbetar du med regelbundet under hela behandlingen.

 

Du som får KBT via nätet – så här loggar du in

  1. Logga in på 1177 och välj mottagningen som du får behandlingen av.
  2. Välj e-tjänsten "Stöd och behandling". Läs igenom och godkänn villkoren.
  3. Klicka på den första modulen i behandlingen.
  4. När du är klar med första med modulen skickar du ett meddelande till din behandlare. Behandlaren tittar igenom dina övningar och ger dig feedback. Därefter aktiverats nästa modul.

Inloggningen till e-tjänsten är personlig. Via din inloggning är det bara du som kan utföra ärenden som gäller dig själv.

Om du inte hinner med

Upplever du att tempot på behandlingen är för högt eller om något oförutsett inträffar som gör att du inte kan arbeta med programmet, kontaktar du din behandlare så fort som möjligt för att se över behandlingsplaneringen.

Om du inte hör av dig enligt överenskommelse

Om du av någon anledning inte arbetar med programmet enligt överenskommelse, försöker din behandlare kontakta dig via meddelandefunktionen i programmet, brev och/eller via telefon. Om du inte haft kontakt med din behandlare på mer än två veckor kommer din behandling att betraktas som avbruten.

Om du vill avbryta behandlingen

Om du av någon anledning vill avbryta behandlingen, kontakta din behandlare så du kan få stöd kring hur du kan gå vidare.

Till toppen av sidan