SUNDA VANOR

Smart i solen

Innehållet gäller Halland

Visst är det härligt i solen! Den är skön för både kropp och själ, och så får vi i oss D-vitamin. Men solen har också en baksida. Hudcancer ökar i Sverige och allt fler i Halland får diagnosen. Så var smart i solen, det är särskilt viktigt för alla barn.

Barn som springer på stranden.

Så skyddar du dig - hudläkarnas råd

Allt fler i Halland får hudcancer. Följ hudläkarnas råd för att skydda dig.

  • Undvik att bränna dig. Brännskador från solning ökar risken att drabbas av hudcancer.
  • Använd luftiga kläder och solhatt – det och skugga är de bästa skydden mot solen.
  • Använd solkräm med hög solskyddsfaktor och som skyddar mot UVA- och UVB-strålning. Tänk på att inte använda solkräm som enda solskydd.
  • Sök skuggan mitt på dagen, mellan kl 11-15, då solens stålar är som starkast. Små barn ska inte vistas i direkt solljus.
  • Var extra försiktig med solen utomlands, i fjällen och till sjöss. Tänk på att snö, sand och vatten reflekterar solljuset.
  • Att ligga i solarium före sommaren eller solsemestern ger inget extra skydd. Tvärtom ökar solning i solarium risken att drabbas av hudcancer.
  • Du som är under 18 år bör undvika solarium helt.

Ladda ner appen ”Min soltid”

Appen ”Min soltid” gör det enklare för dig att njuta av solen utan att du bränner dig. Med appen räknar du fram hur länge du kan vara i solen utifrån var du befinner dig och hur solkänslig din hud är. Har du ingen smartphone går det bra att beräkna din soltid även på webben. Tjänsten ”Min soltid” har utvecklats av Strålsäkerhetsmyndigheten.

Ladda ner till Iphone

Ladda ner till Android

Läs mer om "Min soltid" hos Strålsäkerhetsmyndigheten

Orolig?

Är du orolig över hudförändringar, kontakta din vårdcentral. Du kan också alltid ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Där svarar erfarna sjuksköterskor på dina frågor dygnet runt.

Till toppen av sidan