LÄS ANDRAS FRÅGOR

Vad innebär steloperation av en fot?

Fråga

Jag ska steloperera min högerfot om någon vecka.

  • Hur går operationen till? 
  • Blir jag gipsad? 
  • Hur mår jag efter operationen? 
  • Hur länge beräknas jag vara sjukskriven?

Svar

Jag ska svara på dina frågor i turordning:

Hur går operationen till?

Det finns ett flertal tekniker för att steloperera en fotled. De flesta är öppna operationstekniker, men det går också att utföra operationen med titthålskirurgi.

Fotleden består av flera leder. Det är den översta leden mot underbenet som stelopereras. Detta innebär att du har en viss rörlighet kvar i de nedre lederna.

Vid operationen avlägsnar läkaren brosket på ledytorna och lägger in små benbitar från annat ställe i kroppen. Dessa bildar nytt ben som får ledytorna att växa ihop. Leden fästs ihop med skruvar för att den ska läka i rätt läge.

Blir jag gipsad? 

I cirka tre månader efter operationen får du ha ett gips eller en ortos. En ortos är en form av behandlingsstövel som kan se ut som en slalompjäxa. Efter ungefär halva tiden kan du börja stödja på foten. Benläkningen kan ta lång tid och tiden du får gå med gips eller ortos, kan bli längre än tre månader.

Efter operationen

Fördelen med en steloperation är att du slipper värk och smärta. Det brukar fungera att gå ganska normalt efter en steloperation. Ibland blir benet något kortare och du kan behöva klackförhöjning på skon för att kompensera detta. Det största problemet efter en steloperation är att det kan ta tid för benändarna att läka ihop och någon gång läker de inte alls.

Sjukskrivning

Hur lång sjukskrivningstiden blir beror på vilken typ av arbete du har. Har du ett kontorsarbete, kan du troligen arbeta efter sex till åtta veckor, eventuellt tidigare. Är du beroende av att gå och stå mycket i ditt arbete, kan sjukskrivningstiden bli omkring ett halvår.

Läs gärna mer i vår text om ekonomiskt stöd när man är sjuk

Katrin Hint, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan