LÄS ANDRAS FRÅGOR

Hur länge kan man använda kortisonkrämer?

Fråga

Min dotter fick diagnosen atopiskt eksem när hon var fem månader. Vi fick kortison utskrivet och jag smörjer henne med det och med en mjukgörande kräm, Fenuril. Är det farligt att använda kortisonkrämer en längre tid?

Finns det något annat som vi kan göra för att lindra klådan och utslagen? Kan huden bli missfärgad när hon blir äldre och solar?

Svar

Nej, för den som har eksem är det inte farligt att använda kortisonkräm under en längre tid. Det är däremot viktigt att använda kortisonkräm för att minska inflammationen i huden.

För att snabbt få bra effekt brukar oftast en starkare kortisonkräm användas under några dagar i början. Sedan går det att byta till en svagare sort. Då är det väldigt liten risk för biverkningar.

Huden blir inte missfärgad av salvorna

Det blir inte heller missfärgning av sol senare i livet. Däremot kan det bli fläckar i huden om barnet har rivit sig mycket så att det blivit sår som läker och blir till ärr. Huden kan också bli blekare där det varit eksemfläckar. Oftast går det över med tiden. Besvär med eksem kan också minska när barnet blir äldre.  

Viktigt att smörja eksemen

Det finns inte någon behandling som garanterat tar bort eksemet för alltid. Däremot finns det en hel del att göra för att minska symtomen. Det finns många olika salvor och krämer, så det är viktigt att ni får ordentlig information och möjlighet att prova olika sorter.

Som förälder till ett barn med eksem är det viktigt att vara väl informerad. Tala med er läkare eller sjuksköterska om detta. Ni behöver veta när ni ska använda starkare kortisonkräm, hur ni ska göra med nedtrappning till mildare kräm, och hur ni ska använda den mjukgörande krämen. Olja i badvattnet kan vara bra i vissa fall. Det är också bra att använda kläder i material som inte kliar.

Fråga gärna andra föräldrar i samma situation, ofta kan man dela med sig av sina erfarenheter och ge tips.

 

 

 

Birgitta Ivarsson, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan