LÄS ANDRAS FRÅGOR

Vad är epiglottit för sjukdom?

Fråga

Jag har en äldre bror som för några veckor sen fick så ont i halsen att han inte kunde svälja. Han fick också jättesvårt att andas. På akuten sa de att han hade fått något som heter epiglottit. Efter behandling under några dagar på sjukhuset blev han frisk igen. Jag funderar på vad epiglottit är för sjukdom? Kan jag vaccinera mig mot det?

Svar

Epiglottit är det medicinska namnet för en inflammation i struplocket.

Struplocket sitter i svalget ovanför luftstrupen. Det fälls automatiskt ned när du sväljer för att mat inte ska komma ned i luftstrupen. En inflammation där innebär att det blir svårt att svälja och andas.

Epiglottit orsakas ofta av en bakterie som heter hemophilus influenzae. Därför ges sedan många år vaccin mot den bakterien under småbarnsåren, på barnavårdscentralen. I och med vaccinationerna har antalet epiglottiter minskat och de som ändå förekommer har varit mer lätta att behandla. 

Du har troligtvis redan fått vaccination mot hemophilus influenzae på en barnavårdscentral. Enligt WHO ges detta till barn i över 100 länder runt om i världen. Vaccinationen ges inte till vuxna.

Vaccinationsprogrammet för barn

Birgitta Ivarsson, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan