Vaccinationer

Vaccination mot HPV och självprovtagning för HPV

Innehållet gäller Halland

Du har fått en kallelse till vaccination mot HPV på Kvinnohälsovården. Vid besöket genomför du också självprovtagning för HPV. Besöket är gratis och erbjuds för att ge dig ett bättre skydd mot livmoderhalscancer.

Fyll i din hälsodeklaration

Inför besöket behöver du fylla i din hälsodeklaration och samtycke. Välj den ort som du blivit kallad till för att fylla i hälsodeklarationen:

Falkenberg

Halmstad

Hylte

Kungsbacka

Laholm

Varberg

Så här går besöket till

Du vaccineras av barnmorska på Kvinnohälsovården. Sedan får du ett självtest HPV som du genomför avskilt och i lugn och ro på mottagningen. Du lämnar in testet innan du går hem.

Tänk på att

  • logga in och omboka din tid om du inte kan komma
  • fyll i hälsodeklarationen innan besöket
  • ta med giltig fotolegitimation
  • väntetid kan förekomma vid besöket
  • logga in och kontakta Kvinnohälsovården innan om du behöver längre tid för provtagning eller hjälp med andra ärenden. Då bokar vi in ett längre besök.

Så får du provsvar

Provsvaret är klart cirka fyra veckor efter att du lämnat ditt självtest HPV. Logga in och läs ditt provsvar (Karolinska institutet)

Om provsvaret visar på HPV kommer du få en kallelse till gynekologisk cellprovtagning för uppföljning inom en månad efter att du lämnat ditt självprov för HPV.

Efter tre år får du en ny tid för vaccination med dos två av vaccinet Gardasil 9 och genomför även då ett självtest HPV.

Om vaccination mot HPV och självprovtagning för HPV

Du som är född 1994–1999 erbjuds nu ett förbättrat skydd mot livmoderhalscancer genom vaccination mot HPV och självprovtagning. Vaccinet (Gardasil 9) ger ett bredare skydd än tidigare vaccin och ger även dig som redan är vaccinerad ett bättre skydd. Gardasil 9 har använts i Sverige sedan 2019. Vid besöket genomför du också självprovtagning HPV för att kunna upptäcka om du redan har viruset.

Du ingår också i en nationell studie för att utrota livmoderhalscancer i Sverige när du genomför vaccination mot HPV och självprovtagning av HPV.

Gynekologisk cellprovtagning

Det är dessutom viktigt att du kommer varje gång du kallas till gynekologisk cellprovtagning framöver för att du ska få fullständigt skydd mot livmoderhalscancer. Detta gäller även dig som är vaccinerad mot HPV.

Läs mer på 1177

Vaccination mot HPV

HPV – humant papillomvirus

Nationella kvalitetsregister

Till toppen av sidan