Smärtbehandlingar och rehabilitering

Film: Träning efter knäoperation

Innehållet gäller Halland

Information till dig som har genomgått en titthålsoperation av knä på Hallands sjukhus. Här finns ett antal övningar du ska göra efter din knäoperation.

Introduktion

Du som har gjort en titthålsoperation av ditt knä behöver göra övningarna efter operation för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Titta på och gör övningarna du hittar här.

Övningarna påverkar och förbättrar bland annat:

  • Cirkulation
  • Rörlighet
  • Muskulär kontroll
  • Gång med kryckor

Övningarna kan redan påbörjas någon timme efter att du vaknat efter operationen.

Om smärtstillande medicin 

Då man ofta har smärta i knäleden efter en operation rekommenderar vi att du tar smärtstillande medicin första tiden. Att hålla nere smärtan är viktigt så att du kan komma igång med träningen.

Eftersom du är svullen i knät och har sår efter operationen kan det ge dig ökade symtom när och efter du tränat. En viss smärtökning under träning är okej men smärtan ska snabbt klinga av efteråt.

Genomgång med fysioterapeut/sjukgymnast innan och efter operation

Om du redan har kontakt med fysioterapeut/sjukgymnast, kan ni tillsammans gå igenom både övningar och kryckgång innan operationen, så att du känner dig trygg.

Boka annars tid med fysioterapeut/sjukgymnast så snart du fått din operationstid för en planerad uppföljning 7-10 dagar efter operationen. Den efterföljande rehabiliteringen är en av de viktigaste faktorerna för ett bra resultat av din operation.

Övning 1: Fottramp i liggande

I denna övningen gör du stora tramptag med foten så att vaden spänns. Denna övning förbättrar cirkulationen i benet och minskar risken för blodpropp. 
Utför övningen 20 gånger varje vaken timme. 

Övning 2: Böja och sträcka knät

Denna övningen gör du för att succesivt komma igång med rörligheten i ditt knä. Låt hälen glida mot underlaget och dra in foten mot rumpan så långt det går och sträck sedan ut benet. Om du har en knäställning (ortos), med benet låst i sträckt läge, väntar du med övningen till ortosen är upplåst. Har du en upplåst eller delvis låst ortos tränar du så mycket som är möjligt med ställningen. 
Utför övningen 10-20 gånger varannan vaken timme.

Övning 3: Slutsträckning i knät

I den här övningen ska du spänna låret så att knäskålen rör sig, samtidigt som du pressar knävecket mot underlaget du ligger på. Detta görs för att du ska få kontroll på nedre delen av lårmuskeln och sträckning i ditt knä. Om du har svårt att aktivera lårmuskeln kan det hjälpa om du tränar med båda benen samtidigt. 
Utför övningen 10-20 gånger varannan timme dagtid.

Övning 4: Rakt benlyft

Börja övningen med att spänna låret som i övning 3 och lyft sedan benet en bit från underlaget upprepade gånger. Håll benet helt rakt under hela övningen. Detta görs för att träna framsidans lårmuskulatur. Upprepa 10-20 varannan timme dagtid.

Övning 5: Gång med kryckor

Börja den här övningen med att ställa in kryckorna: Stå med bra hållning och armarna hängande längs sidorna. Ställ in så att övre delen på kryckans handtag hamnar i höjd med knölarna ovanför handlederna.

Gång: Låt båda kryckorna följa det opererade benet och sträva efter en så normal gång som möjligt där du sätter i hälen och rullar över foten. Gå med lika långa steg. Belasta till smärtgräns, detta gäller även vid ortos.

Det är bra om du tränar den här kryckgången innan operationen.

Övning 6: Gång i trappor med kryckor

Här tränar du att gå i trappor. En del som gör övningen kommer att behöva sätta ner båda fötterna på samma trappsteg på grund av smärta.

När du går uppför trappan håller du ena handen på ledstågen och kryckan i den andra handen. Kliv upp med det icke opererade benet först och låt kryckan stötta den opererade sidan. Sätt sedan ner det opererade benet på samma trappsteg.

När du går nedför trappan sätter du först ned kryckan och efter det ditt opererade ben – ”bästa benet uppåt och sämsta benet nedåt”! För att få med dig båda kryckorna gör som på filmen. Så fort du klarar att gå i trappan normalt går du över till det.

Till toppen av sidan