Graviditetsbesvär och sjukdomar

Fosterrörelser

Innehållet gäller Halland

Med fosterrörelser menar man både ”större rörelser” som sparkar och bålrörelser men även mindre, fladdriga eller svepande rörelser hos barnet.

Det vanligaste är att kvinnan börjar känna fosterrörelser från graviditetsvecka 18-20. Det förekommer dock att man kan känna rörelser så tidigt som vecka 15-16, likaväl som att rörelser inte noteras förrän långt senare i graviditeten. Under graviditetens sista månader upplever de flesta fosterrörelserna som kraftfulla, men kan mot slutet av graviditeten upplevas mer som att fostret sträcker på sig eller flyttar från sida till sida.

Barnet växlar mellan perioder av aktivitet och vila över dygnet. Fosterrörelser saknas under sömn-perioderna som kommer regelbundet under dygnet och varar cirka 20-40 minuter per gång (sällan mer än 90 minuter).

Fosterrörelser noteras oftare i liggande ställning jämfört med sittande eller stående och oftare på kvällstid. Det är oklart om det beror på att barnet verkligen rör sig mer under kvällstid eller i liggande ställning, eller om det helt enkelt är så att det är lättare att koncentrera sig och känna efter ordentligt när man är avslappad.

Till toppen av sidan