Antikroppstest – visar om du haft covid-19 tidigare

Innehållet gäller Halland

Från den 1 april 2021 kan du inte längre boka tid för antikroppstest inom Region Halland.

Från 1 oktober 2020- 31 mars 2021 kunde du boka ett antikroppstest på en vårdcentral eller på provtagningen på sjukhus. Du kunde också ta ett antikroppstest i samband med att du ändå var på annan provtagning.

Men från 1 april 2021 finns inte längre någon av dessa möjligheter kvar, Region Halland erbjuder inte längre antikroppstest eftersom Folkhälsomyndigheten har bedömt att nyttan av den provtagningen är begränsad. Om du bokat tid för antikroppstest innan den 1 april men på en dag längre fram kommer du kunna genomföra ditt antikroppstest som planerat.

Du som tagit prov när du var sjuk och fick reda på att det var covid-19 behöver inte ta antikroppstest. Ett visst skydd mot att bli sjuk i covid-19 igen finns i 6 månader från det du hade covid-19. Därefter är det mycket osäkert vilket skydd du har även om du får positivt antikroppstest.

Om du är förkyld eller har symtom på covid-19 – boka tid till självprovtagning!

Du får ditt provsvar i Journalen på 1177.se

Efter cirka 4 dygn är ditt provsvar klart. Om du beställt provtagning via 1177 Vårdguidens e-tjänster enligt ovan så får du en avisering via sms och e-post när ditt provsvar är klart. Logga in och läs det via inkorgen där. Om du tagit provet i samband med annan provtagning så logga in på 1177.se och läs det i din journal. Du hittar ditt provsvar under Journaltjänster, Journalen och Provsvar. Du får ingen avisering när provsvaret kommit utan måste gå in själv och läsa i journalen. 

Du kan inte ringa 1177 för att få ditt provsvar eller få veta när provsvaret kommer.

Vad betyder provsvaret?

Provsvaret visar att du har antikroppar mot covid-19

Ett positivt antikroppstest betyder att du har utvecklat antikroppar mot SARS-CoV-2 (covid-19) och därmed har haft covid-19.

Antikroppar bedöms ge ett visst skydd mot att bli sjuk i covid-19 igen under sex månader från det att du hade covid-19.
(Tidigare var det från provtagningsdatum - men inte längre, detta efter uppdatering från Folkhälsomyndigheten).

Det innebär att du i 6 månader från det du hade covid-19

  • har minskad risk att själv smittas och därmed minskad risk att föra smittan vidare till andra.
  • inte ska boka tid för självprovtagning covid-19 om du får symtom. Du har skydd och sannolikheten är mycket liten att det är covid-19 utan symtomen är troligtvis en vanlig förkylning eller någon annan infektion.
  • kan umgås med andra, även om du eller någon av de du träffar tillhör riskgrupp. En förutsättning är dock att du alltid följer rekommendationerna om att:
    • Stanna hemma om du känner dig sjuk.
    • Tvätta händerna ofta. Eftersom virus kan fastna på händerna när du tar i saker finns annars risk att du kan bära smitta vidare till andra.
    • Tänk på att hålla avstånd till andra inomhus och utomhus.
    • Avstå från större sociala sammanhang.
  • Om du inte vet när du var sjuk eller det har gått längre än 6 månader sedan du hade covid-19 så är det mycket osäkert vilket skydd du har mot att få covid-19 igen. Det gäller även om ett antikroppstest är positivt. 
  • Det är ingen idé att genomföra flera antikroppstest. Även om ett nytt prov skulle vara positivt så innebär det inte att du har skydd längre än 6 månader efter du hade covid-19.

Provsvaret visar att du inte har antikroppar mot covid-19

Ett negativt antikroppstest innebär att du inte utvecklat antikroppar mot SARS-CoV-2, det virus som orsakar covid-19. Det är därigenom mindre troligt att du har haft covid-19. Det är viktigt att du är uppmärksam på symtom och att du fortsätter följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd, tvätta händerna ofta och stanna hemma när du är sjuk.

Om du framöver blir förkyld eller får andra symtom på covid-19 är det viktigt att du genomför provtagning för covid-19-infektion (PCR-test). Läs mer om självprovtagning och logga in på 1177.se och boka tid.

Om någon inte alls kan logga in på 1177.se

Om du eller någon närstående inte har möjlighet att skaffa BankID, Freja eID eller annan e-legitimation och därför inte kan logga in och boka tid för antikroppstest – då är det undantag och du kan istället ringa en vårdcentral eller provtagningen på sjukhus för att boka tid. Du får vid provtagningen sedan reda på hur du får ditt provsvar.

Så loggar du in

Teknisk support för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Frågor och svar om antikroppstest

 

1. Mitt provsvar är positivt och jag har antikroppar mot covid-19. Vad betyder det??

Det bekräftar att du har haft covid-19. Du har ett visst skydd mot ny infektion från det du hade covid-19 och 6 månader framåt. Vet du inte när du var sjuk är det osäkert vilket skydd du har. Ett halvår efter du haft covid-19 är det mycket osäkert vilket skydd du har mot att bli sjuk i covid-19 igen. 

2. Varför har inte alla antikroppar som haft covid-19?

Det finns  personer som trots genomgången infektion inte utvecklar antikroppar till en nivå så att det går att mäta. Dessa personer bedöms trots detta ha skydd mot ny infektion under ett halvår efter man hade covid-19. Förekomsten av antikroppar säger inte allt om graden av immunitet i befolkningen. 

3. Jag tog prov för covid-19 när jag var sjuk och fick provsvar som visade att det var covid-19. Har jag någon nytta av att ta ett antikroppstest?

Nej, det har du inte. Du har haft covid-19 och blivit frisk så du har antikroppar och skydd mot ny infektion i 6 månader från det du var sjuk. Ett antikroppstest ger inga ytterligare svar än det du redan vet.

4. Är det viktigt att jag tar ett prov när jag är sjuk och har symtom?

Ja, det är mycket viktigt att göra det så snart du haft symtom i 24 timmar så att du vet om du har covid-19 eller inte och kan följa de riktlinjer som finns. Det är också viktigt för att hindra smittspridning. Att boka tid till självprovtagning covid-19 rekommenderas för alla från årskurs 6, men är också en möjlighet för för barn som är 6-11 år. Boka tid till självprovtagning covid-19

5. Jag har redan testat mig en gång, men jag har blivit sjuk igen. Kan jag ta ett nytt antikroppstest när jag blir frisk?

Om du är sjuk och har symtom på covid-19 ska du boka en tid direkt till självprovtagning för att ta reda på om det är covid-19. Får du sedan ett provsvar som visar att du har covid-19 behöver du inget antikroppstest utan du kommer ha skydd mot ny infektion av covid-19 i 6 månader.

6. Jag tog prov när jag var sjuk och provsvaret visade att jag hade covid-19. Nu har jag två månader efter jag blivit frisk tagit ett antikroppstest men det är negativt, dvs jag har enligt provsvaret inte några antikroppar. Vad betyder det? Har jag inte skydd mot covid-19 då?

Det finns personer som trots att de har haft covid-19 inte utvecklar mätbara antikroppar. Men eftersom du har provtagit dig när du var sjuk och provsvaret visade att du hade covid-19 så har du skydd mot ny infektion i 6 månader. Detta även om inte antikroppstestet gav ett positivt provsvar.

Det finns olika delar i immunförsvaret (antikroppar och vita blodkroppar). Så även om ditt antikroppstest inte visar antikroppar så skyddas du tillräckligt bra av den andra delen, de vita blodkropparna.

7. Varför måste jag vänta i 14 dagar från det jag blev frisk för att ta ett antikroppstest?

Det är för att det tar den tiden innan antikroppar hunnit utvecklas i nivåer som kan mätas.

8. Hur kan jag ta reda på om jag är immun?

Att vara immun mot covid-19 innebär att du är skyddad från att bli smittad på nytt under en begränsad tid. Du bedöms vara immun mot covid-19 om något av följande gäller för dig:

  • Du har varit sjuk och tagit prov (PCR-test) som visade att du hade covid-19 och är nu frisk.
  • Du har tagit antikroppstest och fått reda på att du har antikroppar (positivt provsvar). Folkhälsomyndigheten bedömer att du är immun i 6 månader från det du var sjuk. Bedömningen gäller endast för tester som uppfyller Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Så kallade snabbtest som tas med ett stick i fingret uppfyller sällan dessa rekommendationer.

9. Hur säkra är antikroppstesterna?

Testet som Region Halland använder är godkänt av Folkhälsomyndigheten. Antikroppstestet har mycket hög säkerhet för de positiva svaren. Däremot utvecklar inte alla som haft infektionen antikroppar, vilket innebär att ett negativt antikroppstest inte helt utesluter att du haft covid-19.

10. Kan jag få ett falskt negativt eller falskt positivt svar på antikroppstestet?

Sannolikheten att få ett falskt positivt resultat med den metod som används vid testning i Region Halland är låg, men inga tester är 100 procent säkra. Sannolikheten att få ett falskt negativt resultat är något högre, men fortfarande väldigt låg.

11. Kan man använda de självtester för antikroppar för hemmabruk som finns att köpa?

Folkhälsomyndigheten avråder från sådana tester, eftersom de inte uppfyller de kvalitetskrav som ställs. Ett test som inte uppfyller kraven kan ge felaktig information så att man tror att man haft covid-19, när man inte har haft det.

Till toppen av sidan