AKTUELLT

Coronavirus – covid-19

Ett nytt coronavirus har upptäckts i Hubei-provinsen i Kina. Det ger symtom som feber och hosta och påminner om influensa. Sjukdomen kallas för covid-19.

Har du inte varit på resa i Kina de senaste 14 dagarna, men har liknande symtom? Då är det inte sannolikt att du har fått covid-19. Du kan söka information på 1177.se för råd vid andra sjukdomar och besvär som är vanliga, som influensa, feber, förkylning eller hosta.

Har du däremot varit i Kina under de senaste 14 dagarna och har symtom som feber, hosta eller andningsbesvär? Ring då telefonnummer 1177 för att få information om när och var du ska söka vård.

Om du mår bra behöver du inte kontakta vården, även om du har varit i ett område där personer har blivit sjuka av coronaviruset.

Det nya coronaviruset kallas också för SARS-CoV-2. Du kan läsa mer och få svar på vanliga frågor om det pågående utbrottet på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Halland

Om du har symtom – ring först

Om du insjuknar med feber, hosta eller andningsbesvär inom 14 dagar efter besök i ett område i Kina där många blivit sjuka av coronaviruset ska du först kontakta sjukvården genom att ringa till 1177 Vårdguiden eller till din vårdcentral, för att hänvisas rätt i vården. För att inte sprida en eventuell smitta vidare är det viktigt att du inte vistas i ett vanligt väntrum. Åk därför inte till akutmottagningen, vårdcentralen eller jourcentralen direkt. Är det ett livshotande tillstånd ska du som alltid ringa 112.

Beredskap i Region Halland

Smittskydd Halland följer kontinuerligt den information som kommer från Folkhälsomyndigheten, WHO (World Health Organization) och ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control). I Region Halland finns lokalt framtagna rutiner för hur ett fall av misstänkt infektion med det nya coronaviruset ska hanteras för att förhindra smittspridning.

Information om läget i Halland finns på Region Hallands webbplats

Smittskydd Halland

Smittskydd Halland arbetar för att förebygga och minska spridningen av smittsamma sjukdomar. Detta görs genom övervakning av sjukdomsutbrott, smittspårning, information och utbildning. Smittskydd Halland samarbetar med andra myndigheter och verksamheter inom sjukvård, omsorg och skola.

 

Till toppen av sidan