Campral

Skriv ut (ca 3 sidor)

Campral är ett läkemedel som används som en del av behandling vid alkoholberoende.

Skriv ut

Läkemedlet används för att minska risken för återfall efter att du bestämt dig för att helt sluta att dricka alkohol. Behandlingen innebär också att eventuella återfall blir kortare och mindre intensiva och därför lättare att bryta.

Läkemedlet innehåller det verksamma ämnet akamprosat.

Campral finns som enterotabletter i styrkan 333 milligram. Läkemedlet är receptbelagt.

Här kan du läsa mer om läkemedel mot alkoholberoende.

Så här fungerar Campral

Så här fungerar Campral

Alkohol påverkar signalöverföringen mellan nervcellerna i stora delar av det centrala nervsystemet. Campral påverkar vissa av signalämnena i hjärnan på samma sätt som alkohol och gör så att suget efter alkohol minskar. Läkemedlet hjälper dig att få fler alkoholfria dagar och att minska risken för återfall. Du bör fortsätta att ta läkemedlet om du får ett återfall.

Fäll ihop

Hur tar jag läkemedlet?

Hur tar jag läkemedlet?

Svälj enterotabletterna hela. Det verksamma ämnet kan irritera magens slemhinnor. Tabletterna har därför en tunn hinna som gör att de löses upp först i tarmen, vilket minskar risken för biverkningar från magen. Den skyddande hinnan förstörs om tabletten krossas eller tuggas.

Fäll ihop

Dosering

Dosering

När ett läkemedel är utskrivet på recept är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Därför är det viktigt att följa de anvisningar om dosering som står på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

En vanlig dos är 3 tabletter 2 gånger om dagen om du väger 60 kilo eller mer. Väger du mindre tar du 2 tabletter på morgonen och sedan 1 tablett mitt på dagen och 1 tablett på kvällen.

En vanlig behandlingstid är ett år.

Fäll ihop

Recept och högkostnadsskydd

Recept och högkostnadsskydd

Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 300 kronor.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Fäll ihop

Viktigt

Viktigt

Du ska inte använda Campral om dina njurar fungerar dåligt. Använd inte heller läkemedlet om du är under 18 eller över 65 år.

Fäll ihop

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Fäll ihop

Biverkningar

Biverkningar

En del personer kan till exempel få diarré, illamående, gaser eller ont i magen. Vissa kan få till exempel hudutslag, klåda, impotens och minskad sexuell lust. Biverkningarna minskar oftast när du har använt läkemedlet en tid.

Fäll ihop

Graviditet och amning

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns i dag inte tillräcklig kunskap om hur säkert läkemedlet är under graviditet.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken.

Fäll ihop

Mer information

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilket eller vilka apotek som har ditt läkemedel på lager.
Gå in på fass.se och sök upp information om ditt läkemedel. Klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Publicerad:
2018-09-12
Skribent och redaktör:

Åsa Schelin, farmaceut, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Lars Håkan Nilsson, läkare, specialist i allmän- och rättspsykiatri, Kriminalvården