Preventivmedel - skydd mot graviditet

Skriv ut (ca 3 sidor)
Halland

I Halland kan du få kondomer gratis på ungdomsmottagningen. Några hormonella preventivmedel (vissa p-piller och spiraler samt p-stav) är subventionerade för kvinnor till och med 25 års ålder och kostar då mindre.

P-ring, cervixpessar och kondom är några preventivmedel. Du kan få hjälp att hitta ett preventivmedel som passar.

Skriv ut

Olika sätt att skydda sig mot graviditet

Olika sätt att skydda sig mot graviditet

Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel. Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar. Du och den eller de som du har sex med delar på ansvaret för att skydda er mot graviditet.

Fäll ihop

Preventivmedel med hormoner

Preventivmedel med hormoner

P-piller, p-ring och p-plåster är preventivmedel som innehåller två hormoner, östrogen och gestagen. De gör bland annat så att ägglossningen förhindras och sekretet i livmoderhalsen blir segt så att inga spermier kan ta sig igenom. 

P-piller, p-ring och p-plåster ska inte användas under de sex första veckorna efter att du har fött barn. Det beror på att det finns en ökad risk för att få en blodpropp efter en förlossning. 

Minipiller och mellanpiller, p-stav, p-spruta och hormonspiral är preventivmedel som innehåller hormonet gestagen. De gör sekretet i livmoderhalsen segt så att spermier inte kan ta sig igenom. De gör också slemhinnan i livmodern tunn så att ett befruktat ägg inte kan fastna där. En del preventivmedel som bara innehåller gestagen gör också att det inte blir någon ägglossning.

Fäll ihop

Preventivmedel utan hormoner

Preventivmedel utan hormoner

En kopparspiral innehåller inga hormoner. Den sitter inne i livmodern där den skapar en miljö som gör att spermier inte kan överleva och att ett befruktat ägg får svårt att fästa inne i livmodern.

Andra metoder som inte innehåller några hormoner är kondom, pessar och femidom. De gör att spermierna hindras från att ta sig in i livmodern och kallas därför ibland för barriärmetoder.

Det finns också metoder som går ut på att försöka kartlägga så kallade "säkra perioder" genom att räkna ut när ägglossningen inträffar och undvika att ha vaginala samlag under den tiden. Det finns olika hjälpmedel för att göra det, till exempel p-dator eller Billingsmetoden. Även amning kan räknas som en sådan metod, även om den bara är aktuell under en kort period.

Avbrutet samlag och så kallade säkra perioder är också metoder utan hormoner, men eftersom de är så pass osäkra brukar de inte rekommenderas.

Sterilisering innebär att du genom en operation tar bort möjligheten att bli  eller göra någon gravid genom samlag.

Fäll ihop

Akuta metoder

Akuta metoder

Det finns också något som kallas för akuta metoder, som du kan använda om du har haft vaginalt samlag utan skydd eller om kondomen har råkat gå sönder. Dessa metoder är akut-p-piller och kopparspiral.

Fäll ihop

Vad ska jag välja?

Vad ska jag välja?

Några av de saker som kan påverka valet är

  • hur gammal du är
  • hur ofta du har vaginala samlag
  • om du har en fast partner eller om du har många nya och tillfälliga sexuella kontakter
  • om du kan och vill använda hormoner eller inte.

Det kan också vara bra att fundera igenom hur du är som person. Kan du komma ihåg att ta tabletter regelbundet varje dag, eller passar det dig bättre med ett skydd som sitter på plats i flera år?

Fäll ihop

Att börja med preventivmedel

Att börja med preventivmedel

Ibland kan det vara svårt att veta vilket preventivmedel som passar bäst. Du kan alltid få råd och hjälp av en barnmorska eller läkare. Ring och boka tid på en

  • barnmorskemottagning
  • vårdcentral
  • gynekologisk mottagning
  • eller ungdomsmottagning.

Du kan behöva prova dig fram, en del tycker bättre om en viss metod medan andra föredrar en annan. Eftersom det finns flera olika skydd, finns det stora förutsättningar att hitta något som fungerar.

Fäll ihop

Olika metoder är olika säkra

Olika metoder är olika säkra

Det kan ibland vara svårt att veta exakt hur säker en metod är, det beror delvis på hur noga du följer anvisningarna, men också på vilken metod du väljer. Generellt sett ger preventivmedel med hormoner samt kopparspiral säkrast skydd mot graviditet.

Fäll ihop

Kondom skyddar mot könsjukdomar

Kondom skyddar mot könsjukdomar

Om du samtidigt som du vill skydda dig mot graviditet också vill ha skydd mot könssjukdomar är kondom eller femidom de enda alternativen. Självklart går dessa båda metoder också utmärkt att kombinera med alla de övriga metoderna.

Fäll ihop

Mensen kan påverkas

Mensen kan påverkas

Alla preventivmedel har olika fördelar och nackdelar och vissa påverkar kroppen mer än andra. Det är till exempel bra att känna till att en del kan göra att du får mindre mens och mindre mensvärk, medan andra kan leda till det motsatta.

Fäll ihop

Sjukdomar kan påverka valet av preventivmetod

Sjukdomar kan påverka valet av preventivmetod

Det är också viktigt att ta hänsyn till din medicinska historia när du väljer preventivmedel. Har du till exempel haft en blodpropp eller har svår migrän ska du inte använda preventivmedel som innehåller östrogen.

Fäll ihop

Preventivmedel efter förlossning och under tiden du ammar

Preventivmedel efter förlossning och under tiden du ammar

De flesta preventivmedel går bra att använda när du ammar.

P-piller, p-ring och p-plåster ska däremot inte användas under de sex första veckorna efter att du har fött barn. Det beror på att det finns en ökad risk för att få en blodpropp efter en förlossning. Därefter går det bra att använda dessa oavsett om du ammar eller inte.

Fäll ihop

Vad kostar preventivmedel?

Vad kostar preventivmedel?

Olika preventivmedel kostar olika mycket.

Preventivmedel inom läkemedelsförmånen är kostnadsfria för unga upp till 21 år. Det gäller till exempel p-piller, p-stav och hormonspiral. Detta gäller i hela landet. I en del regioner och landsting är preventivmedel subventionerade upp till 25 års ålder. Eftersom det är olika i olika delar av landet, kan det vara bra att undersöka vad som gäller för dig.

Fäll ihop

Hur snabbt kan jag bli gravid om jag har slutat med mitt skydd?

Hur snabbt kan jag bli gravid om jag har slutat med mitt skydd?

Preventivmedel slutar att ha effekt direkt när du slutar använda dem. Det gäller även preventivmedel med hormoner, med undantag för p-sprutan.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Publicerad:
2017-02-14
Redaktör:

Kalle Persson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Sofia Alsing, barnmorska, Sesammottagningen, Danderyds sjukhus.

Fotograf:

Juliana Wiklund


Halland
Skribent:
Åsa Johnsson, kommunikatör Region Halland
Manusunderlag:
Anneli Ljunggren, Kvinnohälsovården Region Halland