Skrubbsår

När du ramlar eller glider mot något kan det yttre hudlagret skavas av och det blir ett skrubbsår. Det är viktigt att rengöra såret ordentligt eftersom smuts och skräp som finns kvar i såret kan orsaka en infektion.

  • null

    Du kan borsta bort smuts och grus med en ren och mjuk tandborste.

Skölj och tvätta

Innan du börjar rengöra såret är det bra att tvätta händerna. Skölj rent såret under kranvatten, gärna med en handdusch, och tvätta med mild tvål och vatten. Det är lättast att använda flytande tvål.

Såret kan bli infekterat. Det märker du genom att såret börjar göra mer ont efter något dygn, och huden runt såret svullnar och blir röd. Då kan du pröva att göra rent skavsåret extra noga, ett par gånger om dagen. Tvätta med vatten och mild tvål.

Borsta bort smuts och grus

Jord, smuts och grus kan du borsta bort med en ren och mjuk tandborste. Det är ofta lättare att borsta under rinnande vatten. Ett färskt skrubbsår är bedövat under ett par minuter så du kan ofta borsta på själva såret utan att det gör ont.

Om det gör ont att borsta kan du stryka på lite bedövande salva om du har det hemma, till exempel Xylocain. Salvan behöver verka fem minuter innan du kan börja göra rent såret. Tänk på att salvan inte ska ges till barn som är under ett och ett halvt år.

Du kan också försöka lösa upp smuts och grus genom att doppa ner den skadade kroppsdelen i vattenbad ett tag. Ett annat alternativ är att lägga en blöt kompress över såret en halvtimme. Spola rent såret under rinnande vatten efteråt.

Asfalt kan ge fula ärr

Asfaltsrester i sår kan ge fula ärr. Det kan vara svårt att få bort asfalt i sår, men paraffinolja eller annan liknande olja kan hjälpa. Är du osäker eller tycker att det är svårt att göra rent såret kan du få hjälp på vårdcentralen.

Lufttorka

Skydda gärna skrubbsåret med ett plåster, men låt såret lufttorka först så att inte plåstret fastnar i såret. Om det ändå fastnar kan du blöta upp det med vatten innan du försöker lossa det. På apotek finns särskilda plåster som inte fastnar så lätt i sår.

När såret börjar få en skorpa och ser rent ut behöver du inte göra något särskilt, utan kan låta det läka färdigt av sig själv.

Läs mer om behandling av små sår.

Söka vård

Om du har asfaltsrester i skrubbsåret eller har svårigheter att göra rent såret, bör du kontakta vårdcentralen.

Om såret börjar vara, om rodnaden blir kraftigare eller sprider sig eller om du får feber, ska du kontakta vårdcentralen.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Kontrollera stelkrampsskyddet

Vid alla typer av sårskador som kan ha kommit i kontakt med stelkrampsbakterier bör stelkrampsskyddet ses över. Stelkrampsbakterier finns i jord, även i vanlig matjord. 

De flesta personer som är födda och uppvuxna i Sverige har blivit vaccinerade mot stelkramp som barn. Om det är länge sedan du senast blev vaccinerad kan du behöva förnya din vaccination. Om du är osäker på om du har stelkrampsskydd bör du kontakta vården. Läs mer om vaccination mot stelkramp.

En stelkrampsvaccination vid skadetillfället ger inget skydd för den aktuella skadan utan är en förebyggande åtgärd för framtida skydd. Immunglobulin kan ibland behövas för den aktuella skadan.

Andra vanliga små skador

Här kan du läsa om blåmärken hos barn, bula i huvudet hos barn, klämt finger och skärsår. Läs också och se en film om hur du tar hand om en stukad fot,

Publicerad:
2017-04-10
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Göteborg

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg