Timmarna efter förlossningen

Foto på ett nyfött barn som ligger på mammans bröst. Barnet gapar och söker efter bröstet för att amma.

Vanligen stannar man kvar på förlossningsavdelningen i några timmar. Barnmorskan kontrollerar att livmodern drar ihop sig och att blödningen är normal. Första tiden efter förlossningen brukar vara en stund då man börjar bekanta sig med sitt barn. Föräldrarna pustar ut efter förlossningen och får en bricka med kaffe och smörgåsar. Barnmorskan kontrollerar att mamman och barnet mår bra, men försöker att störa barn och föräldrar så lite som möjligt.

Barnet efter förlossningen

Timmarna efter förlossningen är de flesta barn aktiva, vakna och söker kontakt med öppna ögon. Barnet börjar leta efter bröstvårtan genom att lukta, känna sig fram och söka med munnen.

När barnet föds är huden täckt av ett gulgrått fettlager. Vissa har mer och andra har mindre. Fettet skyddar barnet mot infektioner och behöver inte torkas bort. Ibland är barnet lite blodigt. Ett nyfött barn kan också ha lite hår på kroppen. Detta brukar försvinna efter några veckor.

Barnets huvud har ofta en annorlunda form efter förlossningen. Det är trycket på huvudet under förlossningen som gör att det kan se lite toppigt och utdraget ut. Barnet kan också ha en svullnad på huvudet, en så kallad fostersvulst. Det här försvinner inom ett par dygn.

Fotokollage med två bilder. Den ena visar ett nyfött barn som vägs av en barnmorska, den andra visar när barnmorskan försiktigt känner på barnets gom.

Barnmorskeundersökning av barnet

Om förlossningen har varit okomplicerad och barnet mår bra, undersöker en barnmorskan barnet efter ett par timmar. Föräldrarna är med vid undersökningen. Barnmorskan väger, mäter längd och huvudomfång och tittar bland annat på barnets hud, kontrollerar gommen och ändtarmsöppningen. Nyfödda barn får en spruta med K-vitamin eftersom de inte själva kan bilda detta. K-vitamin behövs för att blodet ska kunna levra sig. Barnet får sin första blöja och läggs tillbaka hos mamman eller den andra föräldern.

Under BB-vistelsen görs också en läkarundersökning av barnet. Läkaren gör då en ingående kroppsundersökning och kontrollerar barnets reflexer och aktivitet.

Innan det är dags för BB-avdelningen får mamman oftast duscha och byta kläder. Barnmorskan kontrollerar att kvinnan kan kissa och att livmodern har dragit ihop sig.

Senast uppdaterad:
2011-06-07
Skribent:

Hugo Lagercrantz, läkare, professor i neonatalogi, Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Stockholm

Redaktör:

Anna Åkerman, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Lars Grennert, gynekolog och förlossningsläkare

Fotograf:

Juliana Wiklund