Kajsas mamma jobbar ihop med rymdmänniskor

Kajsa går i tredje klass. För några dagar sen sa hennes mamma plötsligt att hon egentligen var en spion åt några rymdmänniskor. Så brukar inte mamma säga och Kajsa tyckte det verkade konstigt. Kajsas pappa tyckte också det för han hjälpte mamma till sjukhuset. Det visade sig att Kajsas mamma hade fått en psykos.

Nu är Kajsas mamma på sjukhuset för att få hjälp att må bra igen. Kajsa tänker på sin mamma hela dagarna och känner sig orolig för hur det ska gå.

Det är bra om Kajsa kan få svar på det hon undrar över. Mamma kan ha svårt att själv förklara nu när hon är sjuk, men Kajsa kan fråga sin pappa och personalen som tar hand om hennes mamma. Personalen ska se till att Kajsa får information, och har det bra. Dom ska berätta för henne på ett sätt så hon förstår. Kajsa kan också ställa egna frågor, det finns inga "dumma" frågor. Ibland är det bra att få höra samma sak flera gånger.

Så får Kajsa hjälp

På sjukhuset jobbar Seppo som är sjuksköterska. Han visar Kajsa hur det ser ut på avdelningen och säger att Kajsa får komma på besök så ofta hon vill. Seppo berättar också för Kajsa vad en psykos är och hur hennes mamma ska få hjälp att må bra igen.

Seppo säger också att Kajsa får fråga honom vad hon vill. Det är bra, för Kajsa kommer på nya saker att fråga hela tiden. Hon känner sig mindre orolig när hon vet att hon kan prata med Seppo. Efter några veckor mår Kajsas mamma bättre igen och kan komma hem.

Om du behöver hjälp – klicka här för att få veta hur du kan göra.

Psykos

Psykos är en sjukdom som gör att en person förändras. Inte i hur hen ser ut, utan hur hen är.

De som har en psykos tror att saker finns som egentligen inte finns. Till exempel kan de tro att någon förföljer eller radiostyr dem. De kan höra röster som ingen annan hör. Det kan vara som att de drömmer, fast de är vakna.

Det kan vara jobbigt att se någon du tycker om få en psykos. Hen kan vara annorlunda än annars och säga saker du inte förstår. Det beror på sjukdomen. Det är aldrig ditt fel att din förälder eller någon annan vuxen som tar hand om dig är sjuk.

Hur mår man bättre?

Den som får en psykos behöver ofta vara på sjukhus ett tag, för att få hjälp att må bättre.

En del får en psykos bara en gång. Andra kan bli sjuka igen och behöva åka tillbaka till sjukhuset.

Du kan behöva prata

Om någon av dina föräldrar, eller någon annan vuxen som tar hand om dig, får en psykos har du rätt att få veta mer om sjukdomen. Personalen som tar hand om din förälder ska berätta mer för dig. Det är viktigt att du får prata om dina känslor och känna dig trygg och omhändertagen.

Det kan vara bra att prata med någon annan vuxen om hur du känner.

Ekorren och lövspionerna - en saga om Eskil som har en psykos

Här kan du läsa sagan om ekorren Eskil. Han måste gömma sig i en hög med kottar så att inte lövspionerna upptäcker honom.  Ingen annan kan se spionerna men för Eskil finns de på riktigt. När Eskil får medicin mår han bra igen och då finns inte spionerna längre för honom heller. Hans kompis Nikki skogsmus längtar efter att leka med Eskil igen.

Senast uppdaterad:
2015-01-07
Skribent och redaktör:

 

 

Anna-Lena Byström, 1177 Vårdguiden

 

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

 

Mattias Söderholm, Stockholm

Jakob Ardmar, Stockholm

 

Uppläsare:

Louise Engström, 1177 Vårdguiden