Oscars pappa är väldigt ledsen

Oscars kompisar har en tid när de ska vara hemma som deras föräldrar har sagt. Det har inte Oscar. Hans pappa märker inte om Oscar är hemma eller inte. Förut var pappa glad och skojade och bar Oscar på axlarna trots att han är en stor pojke. Men sedan förra sommaren är pappa aldrig glad.

Pappa ligger mest i soffan eller i sängen och sover. Mamma bor i en annan stad och har inte träffat Oscar på länge.

Oscar skulle vilja prata med någon, men vet inte med vem. Han önskar att han hade en tid att komma hem till.

Oscars pappa har en sjukdom som kallas depression. Då är man väldigt ledsen och orkar inte göra sånt man brukar göra. Det är inte Oscars fel att pappa inte mår bra. Pappa behöver träffa en läkare så att han kan bli bra igen.

Det bästa är om Oscar kan berätta för en annan vuxen hur han har det. Han kanske kan börja med att prata med sin mamma?

En dag när Oscar är hemma hos en kompis frågade kompisens pappa: ”Hur är det egentligen med din pappa nuförtiden? Han är inte sig lik?” Då blir Oscar först arg, men sedan börjar han gråta. Och kan inte sluta.

Kompisens pappa följer med Oscar hem. Han pratar med Oscars pappa, men Oscar hör inte vad de säger för han lyssnar på musik i sitt rum.

Efter några veckor berättar Oscars pappa att han inte har mått bra, men nu fått hjälp. Han har också pratat med Oscars mamma och hon ringer nu varje vecka och pratar med Oscar. Han har också börjat åka till henne på loven.

Men allra bäst är det att pappa nu frågar hur Oscar har det i skolan. Och att pappa har bestämt att Oscar måste vara hemma senast klockan åtta på kvällen.

Om du behöver hjälp – läsa mer här.

Om någon i din familj är sjuk ska personalen också tänka på hur du har det.

Det är vanligt att känna sig ledsen och "nere" ibland. Men om man känner så i flera veckor kan man vara deprimerad.

Om man är deprimerad är ingenting kul och man är ofta väldigt ledsen. Man är trött och orkar inte göra någonting, inte ens sådant man brukar gilla. Ingenting känns kul. Man kan ha svårt att sova och kanske ha ont i kroppen. Om man är deprimerad kan man ha svårt att förklara för andra hur det känns.

Vuxna kan bli deprimerade till exempel om det har hänt flera jobbiga saker, eller om de har stressat för mycket under lång tid. Ibland vet man inte varför.

Om din förälder, eller någon annan vuxen som står dig nära, är deprimerad kan det vara jobbigt för dig. Det kan vara svårt att se någon man tycker mycket om vara ledsen och inte vet vad man ska göra för att det ska bli bättre. Det kan vara så att din förälder inte orkar hjälpa dig med sånt som han eller hon brukar. Då kanske du får ta för stort ansvar hemma, men det ska du inte behöva göra.

Det är inte ditt fel att din mamma eller pappa inte mår bra.

Hur mår man bättre?

Den som är deprimerad kan behöva prata med en psykolog eller läkare för att må bättre. En del kan behöva medicin.

Berätta för någon

Du har rätt att känna dig trygg. Om en vuxen som du bor med är deprimerad kan du behöva prata med en vuxen om hur du har det hemma och hur du känner.

Att prata med en kompis

Att prata med en kompis kan vara bra, men ofta behöver en vuxen hjälpa till. Klicka här för att läsa vad du kan göra om en kompis är ledsen eller berättar något jobbigt.

Pappa Räv och kråkorna -  en saga om  depression

En dag berättar pappa att han inte tycker att något är roligt längre. Det känns tomt inuti. Men han tycker om Olle lika mycket som vanligt, det är inte Olles fel att pappa är ledsen. Pappa får hjälp på sjukhuset att bli bättre igen.

Här kan du läsa sagan om rävpojken Olle och hans pappa.

Senast uppdaterad:
2015-01-07
Skribent och redaktör:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Mattias Söderholm, Stockholm

Jakob Ardmar, Stockholm

Uppläsare:

Louise Engström, 1177 Vårdguiden