Nisses pappa är ofta full

Nisse bor med sin pappa och lillebror. Pappa brukar dricka mycket öl och är ganska ofta full. Nisse tycker så mycket om sin pappa och de brukar göra roliga saker ihop. Men när pappa är full vill han mest hänga i soffan och bryr sig inte om att han har lovat att gå på fotbollsmatch med Nisse.

När pappa inte håller det han lovat blir Nisse både arg och ledsen. Dessutom måste han passa sin lillebror och ge honom mat. Nisse vill inte så gärna ta hem kompisar. Han vill inte att de ska se när hans pappa är full.

Men Nisse kan inte ta ansvar för sin pappa och lillebror. Han ska inte behöva skämmas för att hans pappa är full. Pappa kan få hjälp att sluta dricka men han måste vilja det själv. Nisse kan inte ta ansvar för det. Det bästa är om Nisse berättar för en vuxen hur han har det hemma.

Så får Nisse hjälp

Nisse stannar kvar så länge det går på fritids för att slippa gå hem. En dag frågar Jörgen som jobbar på fritids varför Nisse inte vill gå hem och om det är något han vill prata om.

Jörgen följer med Nisse till skolkuratorn, som är bra på att veta vad det finns för hjälpställen för vuxna. Kuratorn föreslår att de ska prata tillsammans med Nisses pappa. Pappa vill tänka lite på det först.

När det gått en tid säger pappa att han tycker det är en bra idé. Han förstår att han behöver ha hjälp och han vill veta hur han kan få det. Kuratorn på skolan kan berätta för Nisses pappa var han kan vända sig för att få hjälp.

Nisse börjar i en grupp med andra barn som också har en förälder som dricker för mycket. I gruppen pratar de mycket om hur det känns. De gör också roliga saker ihop och Nisse får många nya bra kompisar.

Om du behöver hjälp – klicka här för att få veta hur du kan göra.

Alkohol finns i till exempel öl och vin. Om man dricker mycket alkohol kan kroppen till slut bli van vid det. Det innebär att kroppen behöver ha mer och mer alkohol, annars mår man dåligt. Samtidigt är mycket alkohol dåligt för kroppen.

Ofta syns det inte utanpå att någon dricker för mycket. Det kan vara en gammal, ung, rik eller fattig person.

Orolig, arg, ledsen, tycker om

Det är vanligt att den som dricker för mycket alkohol gör saker som egentligen inte är okej. Det kan bli mycket bråk. Saker som personen har lovat eller har planerat kanske inte blir av.

Om din förälder ofta är full kan du känna dig besviken, arg, ledsen och orolig för honom eller henne. Det kan också vara svårt att se att någon man tycker mycket om mår dåligt.

Det kan vara svårt att veta vad som gäller. Det som var okej igår är inte okej idag. Det kan kännas otryggt och skrämmande att inte veta vad som gäller just idag.

Ta hand om syskon och laga mat

Du kanske få ta ett större ansvar hemma än vad kompisarna gör, som att laga mat, städa upp efter andra eller ta hand om syskonen. Du ska inte behöva ta så mycket ansvar som barn.

Om det är så hemma hos dig kanske du inte så gärna vill ta hem kompisar.

Det är aldrig ditt fel att en vuxen dricker för mycket

Det är vanligt att barn skäms eller tar på sig skulden för det som händer när en vuxen dricker för mycket alkohol. Men barn har aldrig ansvar för vad en vuxen ställer till med och ska inte behöva skämmas.

Det finns hjälp att få

Den som ofta är full kan få hjälp att ändra på det. Det kan ta lång tid och den personen måste själv vilja ha hjälp.

Men du ska inte behöva ta ansvar för att hjälpa en vuxen. Du har rätt att känna dig trygg hemma. Och du har rätt att ha en vuxen som tar hand om dig och ser till att du har det bra.

Om du inte har det bra hemma eller är orolig för en vuxen som du bor ihop med behöver du berätta det för en vuxen.

 Att prata med en kompis

Att prata med en kompis kan vara bra, men ofta behöver en vuxen hjälpa till. Klicka här för att läsa vad du kan göra om en kompis är ledsen eller berättar något jobbigt.

 

Senast uppdaterad:
2015-01-07
Skribent och redaktör:

Anna-Lena Byström, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Mattias Söderholm, Stockholm

Jakob Ardmar, Stockholm

Uppläsare:

Louise Engström, 1177 Vårdguiden