Lilly är jätterädd för spindlar

Lilly vågade inte åka med klassen på skogsutflykten idag. Hon är så rädd för spindlar och det finns så många i skogen. Lilly sa till sina föräldrar att hon kände sig sjuk och behövde vara hemma från skolan.

Alla säger att det inte finns farliga spindlar i Sverige, men Lilly kan inte sluta vara rädd ändå. Om hon ser en spindel blir hon yr och det känns som om hon ska svimma.

Lilly ska inte behöva må så här. Det är jättetråkigt att hon inte våga åka med på utflykten för att hon är så rädd för spindlar. När man är så rädd för någonting som Lilly är kallas det att man har en fobi.

Lilly behöver berätta om sin rädsla för en vuxen som hon litar på. Hon kan få kontakt med någon som kan hjälpa henne att bli av med fobin, till exempel en psykolog.

Så får Lilly hjälp

En av Lillys lärare upptäcker att Lilly aldrig åker med på utflykterna. Läraren frågar Lilly varför och efter ett tag vågar Lilly berätta att hon är så rädd för spindlar. Hon skäms över det, men läraren tycker inte att det är konstigt.

Lilly får träffa en psykolog som hjälper barn som är mycket rädda för någonting. De träffas flera gånger och Lilly får öva bort sin rädsla.

Nu är inte Lilly lika rädd för spindlar längre och kan åka med på skogsutflykterna. Hon tycker att det är jätteroligt att vara i skogen.

Om du behöver hjälp – klicka här för att få veta hur du kan göra.

Fobi

Det är vanligt att vara rädd för olika saker. Men om du är mycket rädd för någonting som egentligen inte är farligt kallas det en fobi. Det kan till exempel vara

  • att se blod
  • ta sprutor
  • spindlar eller ormar
  • olika djur
  • att kräkas
  • att prata inför andra
  • höga höjder
  • att åka hiss.

Det kan vara andra saker också.

Om du möter eller ser det du är rädd för kan du må mycket dåligt. Hjärtat kan slå snabbt och du kanske blir yr och får svårt att andas.

Kanske brukar du undvika det du är rädd för så mycket det går. Därför kanske du inte vågar göra sådant du egentligen vill.

Hur kan du må bättre?

Du kan få hjälp så att du slutar vara så rädd. Då kan du få prata med någon som är bra på att hjälpa personer som har en fobi, till exempel en psykolog.  

Berätta för någon

Om du är mycket rädd för någonting behöver du prata med en vuxen.

Att prata med en kompis

Att prata med en kompis kan vara bra, men ofta behöver en vuxen hjälpa till. Klicka här för att läsa vad du kan göra om en kompis berättar något jobbigt.

Hur vården ska hjälpa dig som är barn

Klicka här så får du veta mer om hur vården ska hjälpa dig när du är sjuk eller mår dåligt.

Film:  ”Kan jag vara med och bestämma hos doktorn?”

Senast uppdaterad:
2015-01-07
Skribent och redaktör:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Mattias Söderholm, Stockholm

Jakob Ardmar, Stockholm

Uppläsare:

Louise Engström, 1177 Vårdguiden