Amadi har hemska minnen

Amadi är tio år. För tre år sen kom han till Sverige tillsammans med sina föräldrar och sina två systrar. I deras hemland är det krig.

Amadi tänker ofta tillbaka på hur det var att bo i ett land där det är krig. På nätterna drömmer han mardrömmar om att han är tillbaka i kriget igen. När han vaknar är han ledsen och rädd.

När det skulle bli nytt år i Sverige hände något konstigt. Plötsligt började det smälla överallt och på himlen såg det ut som små explosioner. Amadi blev jätterädd för att det hade blivit krig även här.

Hjärtat slog jättefort och han blev alldeles svettig. Han skrek, slängde sig ner på golvet och skyddade sitt huvud. Pappa förklarade att det inte var krig utan att det var så här man firade det nya året i Sverige. Men för Amadi var det bara otäckt.

Det är bra att Amadis föräldrar finns hos honom och kan lugna honom. Det kan vara svårt att glömma när man har varit med om nåt hemskt.

Amadi behöver träffa någon som kan förklara hur han kan tänka på sina hemska minnen på ett sätt så han inte behöver bli lika rädd igen. Därför är det bra om Amadi – eller hans föräldrar – börjar med att berätta för någon som kan hjälpa till att förklara var Amadi kan få hjälp. Det kan till exempel vara någon i skolan, på vårdcentralen, eller någon annan som familjen har kontakt med.

Så får Amadi hjälp

Amadis pappa berättar för en granne om vad som hände med Amadi på nyårsafton. Grannen säger att han kan följa med Amadi och hans pappa till skolkuratorn och fråga vad de ska göra. Skolkuratorn är bra på att veta vem som kan hjälpa till med olika typer av problem.

Skolkuratorn ser till att Amadi får komma till ett hjälpställe som är särskilt bra på att prata om hemska minnen från krig.

Anneli som är psykolog där säger att hon ska hjälpa Amadi att lära sig att tänka på de hemska minnena på ett nytt sätt, men att de behöver träffas flera gånger.

Om du behöver hjälp – klicka här för att få veta hur du kan göra

Posttraumatiskt stressyndrom, PTSD

Om du har varit med om något väldigt hemskt kan det vara svårt att sluta tänka på det. Om något händer igen som liknar den händelsen kan det kännas precis som om det hemska händer igen.

Om du har blivit slagen eller sett någon annan bli det tidigare kan du vara rädd för att det ska hända igen. Om någon till exempel kommer springande eller höjer sin hand kan du rycka till och tänka att den personen tänker slå dig. Om du har varit med om ett krig kan fyrverkerier påminna om det och det kan kännas väldigt obehagligt.

Du kan ha svårt att sova, drömma mardrömmar och känna dig rädd och ledsen. Om något nytt händer som liknar det obehagliga du varit med om kanske du tänker på det otäcka extra mycket.

Det kan också kännas i kroppen. Hjärtat kan slå fort, händerna bli svettiga och det kan göra ont i magen.

Med ett annat ord kallas hemska minnen för posttraumatiskt stressyndrom, PTSD.

Hur kan du må bättre?

Om du varit med om något otäckt kan det vara svårt att glömma. Men det kan hjälpa att få berätta om det som har hänt för någon som lyssnar, till exempel en psykolog. Det är en person som är bra på att lyssna och på att förklara hur du kan tänka på jobbiga saker på ett nytt sätt.

Ibland kan du också behöva medicin.

Berätta för en vuxen

Om du själv varit med om något otäckt och mår dåligt är det viktigt att du berättar det för din förälder eller någon annan vuxen som finns nära dig som du litar på och vill prata med.

Om du är orolig för att en vuxen som finns nära dig inte mår bra är det bra om du kan berätta det för en annan vuxen.

Att prata med en kompis

Att prata med en kompis kan vara bra, men ofta behöver en vuxen hjälpa till. Klicka här för att läsa vad du kan göra om en kompis mår dåligt eller berättar något jobbigt.

Hur vården ska hjälpa dig som är barn

Klicka här så får du veta mer om hur vården ska hjälpa dig när du är sjuk eller mår dåligt.

Film:  ”Kan jag vara med och bestämma hos doktorn?”

Senast uppdaterad:
2015-01-07
Skribent och redaktör:

Anna-Lena Byström, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Mattias Söderholm, Stockholm

Jakob Ardmar, Stockholm

Uppläsare:

Louise Engström, 1177 Vårdguiden