Prata med en vuxen i skolan

Skriv ut (ca 9 sidor)
Skriv ut

I skolan jobbar många vuxna som du kan prata med. De är vana vid att träffa barn som har problem och kan hjälpa. Du är inte ensam.

Vem man väljer att prata med är olika. En del vill prata med sin lärare eller fritidsledare, andra väljer skolsköterskan eller skolkuratorn. Kanske har du fått extra bra kontakt med vaktmästaren eller någon som jobbar i skolmatsalen? Det viktigaste är att du litar på personen du vänder dig till och att det känns bra för dig att prata med honom eller henne.

Att få prata om det som är jobbigt kan ofta göra att man mår lite bättre.

Elevhälsan

Skolsköterskan och skolkuratorn tillhör det som kallas elevhälsan. De jobbar för att elever ska må bra. På elevhälsan jobbar också en skolläkare, speciallärare och en skolpsykolog. Det kan också finnas andra, men det är olika från skola till skola. Vilka öppettider elevhälsan har är också olika.

Skolsköterska

Skolsköterska

Alla barn i skolan träffar skolsköterskan någon gång. Hos skolsköterskan får man till exempel väga och mäta sig och få vaccinationer. Du kan gå till skolsköterskan med det mesta, till exempel om du har slagit dig, är ledsen eller bara vill prata en stund. Om du inte vet vart du ska vända dig går det bra att alltid börja med skolsköterskan.

Det finns alltid vissa tider när skolsköterskan har öppet.

Klicka på pilen för att starta bildspelet. Sätt på ljudet på din dator, läsplatta eller mobil om du vill ha texten uppläst.

Anette Walfridsson och Hamide Sattari jobbar som skolsköterskor. Vi har pratat med dem för att få veta vad de kan hjälpa till med.

Vad kan jag komma till er med?

Du kan komma med allt. Om du har ont, om nåt inte känns bra, om du är nyfiken på hur lång du är, om du har ramlat, om nån har varit dum, om du är orolig eller bara vill prata en stund.

 

Det finns ingenting du inte kan komma med. Du kan komma och säga ”idag fyller jag år” om du vill.

Vi hjälper till så gott vi kan. Om det är något i skolan som är jobbigt försöker vi lösa det.

 

Ibland kanske du kommer till oss och inte mår bra, men vet inte riktigt varför. Då försöker vi tillsammans komma på vad som är fel och hitta en lösning.

För att det ska bli så bra som möjligt för dig behöver vi ibland ta hjälp från andra.

Vad händer om jag berättar något som är jobbigt för mig?

Det beror på vad det handlar om. Vi har tystnadsplikt, som innebär att vi inte får berätta för vem som helst vad du har sagt.

 

Om nån vuxen gör fel kan vi behöva göra nåt åt det. Men vi berättar alltid för dig vad som kommer att hända. Vi står alltid på din sida och ingen får göra dig illa.

Fäll ihop

Skolkurator

Skolkurator

En skolkurator arbetar på elevhälsan och är en av alla de vuxna på skolan du kan prata med om det är något du vill berätta.

Skolkuratorn är bra på att lyssna och att komma på nya sätt att tänka på saker. Skolkuratorn kan hjälpa till att hitta lösningar på sådant som är jobbigt eller känns svårt i skolan, hemma eller på din fritid.

På en del skolor finns det vissa tider då skolkuratorn har öppet. På andra skolor behöver skolsköterskan eller annan vuxen på skolan boka tid åt dig.

Klicka på pilen för att starta bildspelet. Sätt på ljudet på din dator, läsplatta eller mobil om du vill ha texten uppläst.

Veronica Rapp och Yvonne Wester jobbar som skolkuratorer. Vi har träffat dem för att få veta lite mer om vad de kan hjälpa till med.

Vad gör en skolkurator?

En skolkurator arbetar på elevhälsan och är en av alla de vuxna på skolan du kan prata med om det är något du vill berätta.

Skolkuratorn är bra på att lyssna och att komma på nya sätt att tänka på saker. Skolkuratorn kan hjälpa till att hitta lösningar på sådant som är jobbigt eller känns svårt i skolan, hemma eller på din fritid.

Vad kan jag berätta för skolkuratorn?

Du kan berätta precis vad du vill. Vi vill gärna lyssna. Det kan handla om att du själv är arg, ledsen, besviken, orolig eller rädd för något som hänt.

 

Det kan vara för att en skolkamrat eller vuxen säger elaka saker eller gör dig illa. Eller för att du är orolig för en kompis i skolan eller någon hemma.

 

Kanske är du bara glad och vill berätta det för någon.

Om du vill kan du komma på besök utan att säga så mycket eller att vilja något speciellt. Det räcker med att du vill kolla hur vi har det eller säga hej.

Vad händer om jag berättar något som är jättejobbigt?

Det är en bra början att berätta om jobbiga saker. Då kan vi hjälpa dig. Du ska inte behöva vara ensam med det som är svårt.

 

Vi har träffat många barn och vet att det finns saker att göra för att det ska bli bättre. Det innebär inte att du sviker någon eller skvallrar. Det är ett sätt att hjälpa både dig själv och din familj eller kompis så att det ska bli bättre.

Ibland behöver vi prata med andra vuxna för att kunna hjälpa dig på bästa sätt och för att skydda dig.  Men vi berättar alltid för dig vad vi gör och vad som kommer att hända.

Fäll ihop

Fler som jobbar på elevhälsan

Fler som jobbar på elevhälsan

Skolläkaren

Skolsköterskan kan boka tid hos skolläkaren åt dig om det behövs. Det kan till exempel vara om du har ont någonstans och skolsköterskan tycker att det behöver undersökas mera.

Skolpsykolog

Du kan få träffa skolpsykologen om du har det svårt i skolan eller hemma. Skolpsykologen kan ta reda på vad du är bra på och vad du behöver för hjälp med det som är svårt. Ibland kan dina föräldrar eller någon personal från skolan vara med.

Alla skolor har en skolpsykolog, men det är inte alltid hen finns på skolan där du går. Om du behöver träffa en skolpsykolog kan en lärare, rektorn eller skolsköterskan hjälpa dig.

Specialpedagog

Om du behöver extra hjälp med skolarbetet får du träffa specialpedagogen. Det kan till exempel vara att man har svårt att läsa eller skriva. Specialpedagogen är van vid vilka problem man kan få i skolarbetet och hjälper dig så att du ska få det lättare. Föräldrar eller andra vårdnadshavare brukar vara med och träffa specialpedagogen.

Fäll ihop

Sekretess och tystnadsplikt

Sekretess och tystnadsplikt

Skolsköterskan, skolläkaren, skolkuratorn eller skolpsykologen får inte berätta för någon annan vad du säger till dem. De kommer inte att ringa dina föräldrar och säga att du har varit på elevhälsan och vad du har sagt. Det kallas tystnadsplikt och står i lagen.

Men ibland kan de vara tvungna att berätta saker vidare. Det är när det är så dåligt för dig att du kan fara illa. Du har rätt att må bra och om föräldrar eller andra vuxna gör något fel mot dig måste det stoppas. Det står också i lagen.

Den du pratar med på elevhälsan kan förklara mer om tystnadsplikt för dig.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 9 sidor)
Senast uppdaterad:
2015-04-27
Skribent och redaktör:

 

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden

Fotograf:

 

Åsa Grindal, 1177 Vårdguiden