KBT-behandling via nätet för ångest och oro

Har du besvär av ångest och oro då kan KBT (kognitiv beteendeterapi) via nätet vara ett alternativ för dig.

KBT via nätet gör att du kan arbeta med din behandling hemifrån och när det passar dig bäst, och du slipper åka till vårdcentralen lika ofta. Ett stort antal forskningsstudier visar goda resultat vid internetbaserad KBT för ångestproblematik, ofta likvärdig med traditionell KBT-behandling.

Få KBT via nätet i Halland

På Vårdcentralen Falkenberg pågår en pilotverksamhet i Halland med internetbaserad KBT för ångest och oro. Du behöver inte bo i Falkenberg för att få behandling.

Är du intresserad läs först kapitlet Är KBT-behandling via nätet för ångest eller oro något för dig i kapitlet nedan, för att se om behandligen passar dig. Där finns också en direktlänk till en intresseanmälan.

Är KBT-behandling via nätet något för dig?

Svarar du ”ja” på en eller flera av frågorna nedan så kan internetbaserad KBT-behandling för ångest och oro vara en lämplig behandlingsform för dig.

  • Lider du av ångest eller överdriven oro?
  • Har du återkommande panikattacker eller andra ångestrelaterade symtom som till exempel tryck över bröstet, yrsel eller hjärtklappning.
  • Har du svårt att lugna dig själv och dämpa orostankar?
  • Har ångest eller orostankar gjort att du börjat undvika saker du egentligen behöver eller vill kunna göra i ditt liv?
  • Gör ångest eller oro att du lägger mycket tid och energi på att dämpa den, exempelvis genom noggranna förberedelser, grubblande eller tvångshandlingar?

Anmäl ditt intresse direkt

Om du svarat ”ja” på någon eller fler av punkterna i listan ovan så kan KBT-behandling för ångest eller oro via nätet vara något för dig. Vill du anmäla intresse för att få behandling via nätet, logga in i 1177 Vårdguidens e-tjänster. Genom att besvara frågorna där har du gjort en intresseanmälan.

En psykolog kommer att kontakta dig inom 2-3 veckor för vidare dialog. Ansökan innebär inte automatiskt att du kommer kunna påbörja behandling. Beslut om du bör delta i behandlingen avgörs i samråd med ansvarig psykolog .

Tänk på att behandlingen kräver din tid

För att uppnå effekt krävs att du har tid och är motiverad för behandlingen. Räkna med att lägga 2-3 timmar per vecka på din behandling. Är det inte möjligt för dig i nuläget är det bättre att du avvaktar och söker behandling längre fram.

Så här fungerar behandlingen

Innan du blir ordinerad KBT via nätet har du ett inledande möte med din behandlare som avgör om KBT via nätet kan vara något för dig. Din behandlare är psykolog eller kurator med KBT-kompetens.

Under behandlingen får du information och introduceras till övningar via textavsnitt och filmer. Du arbetar veckovis med behandlingsavsnitten och har regelbunden kontakt med din behandlare. Behandlarens uppgift är att stötta dig och svara på dina frågor. Ni har kontakt via textmeddelandefunktion i behandlingsprogrammet eller via telefon. Du kan kontakta din behandlare om du har frågor kring behandlingen, funderar över hur du ska göra dina övningar eller har svårt att komma vidare.

Om du blir orolig för din hälsa eller får plötsligt ökade besvär ska du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning eller till din vårdcentral.

Behandlingstid och svar på uppgifter

Hur lång tid behandlingen tar beror på vilket behandlingsprogram du får, men den brukar sträcka sig över 8-10 veckor. Varje behandlingsprogram innehåller ett antal moduler och det kan vara lagom att gå igenom en modul per vecka. Vanligtvis kommer din behandlare att ta del av ditt arbete vid en bestämd tid varje vecka. Därför kan det dröja några dagar innan du får svar på din uppgift. Vanligen får du svar på enklare frågor inom 48 timmar.

Möta din ångest och oro på ett nytt sätt

KBT-behandling för ångest och oro handlar om att möta den på ett nytt sätt, att minska ”oron för oron” och att våga utsätta sig för de situationer och aktiviteter som väcker ångest och oro. Genom att gradvis utmana dig själv lär du dig att hantera dessa situationer bättre och ångesten får en mindre dominerande roll i ditt liv.           

Behandlingen inleds med att du får kartlägga hur din ångest och oro hänger samman med dina tankar, känslor och beteenden och hur ditt vardagsliv påverkas av dina besvär. Du får också kartlägga vad som är viktigt i livet för dig och vad du kanske skulle vilja ha mer av.
Under behandlingen får du sedan lära dig observera dina tankar, känslor och fysiska reaktioner på nya sätt. Du får också gradvis utsätta dig för situationer där ångest och oro begränsar dig idag. Genom att du lär dig nya sätt att möta ångest och oro blir det lättare att utmana dina rädslor framöver

Du som får KBT via nätet – så här loggar du in

1. Logga in i 1177 Vårdguidens e-tjänster och välj mottagningen som du får behandlingen av, exempelvis Vårdcentralen Falkenberg.
2. Välj e-tjänsten "Stöd och behandling". Läs igenom och godkänn villkoren.
3. Klicka på den första modulen i behandlingen.
4. När du är klar med modulen skickar du ett meddelande till behandlaren, som tittar igenom dina övningar och ger dig feedback och därefter aktiverar nästa modul.
Inloggningen till e-tjänsten är personlig. Via din inloggning kan du bara utföra ärenden som gäller dig själv.

Här kan du se en instruktionsfilm om hur du loggar in i e-tjänsterna här på 1177 Vårdguiden.

Tips och råd

• Aktivera ”Aviseringar och påminnelser” i dina inställningar i e-tjänsten. Då får du meddelande via e-post och/eller SMS kring händelser. 
• Se till att du får tid att genomföra arbetet med varje avsnitt ostört, så att det verkligen blir av.
• Planera in vilka tider du ska arbeta med behandlingsprogrammet. Övningarna som ingår i behandlingen är den viktigaste delen för att de förändringar du gör håller i sig över tid. 
• Tveka inte att höra av dig till din behandlare om du behöver hjälp att planera ditt arbete.

Läs mer om ångest

Läs om olika terapiformer

Senast uppdaterad:
2017-05-11
Skribent:

Åsa Johnsson, kommunikatör Region Halland

Manusunderlag:

Emelie Hellberg Olsson, psykolog Vårdcentralen Falkenberg