Senast reviderad 2014-03-31

Vilka infektioner kan skada under graviditet?

Fråga

Jag är gravid i vecka 22. Jag åt igår vakuumförpackad varmrökt lax.

Hur kan man veta om man fått någon farlig parasit eller bakterie. Visar det sig snabbt och tydligt eller kommer det som en hemsk överraskning vid förlossningen?

Svar

Det finns flera olika infektioner som kan ha inverkan på fostret om modern får dem under graviditeten. Ett exempel på detta är barnsjukdomen röda hund, rubella, vilket är orsaken att man sedan många år tillbaka vaccinerar alla mot den under barnaåren. Ett annat exempel är vattkoppor, vilket kan överföras till barnet under förlossningen, om modern har vattkoppsinfektion just då.

Vissa typer av smittämnen kan överföras med födoämnen av olika slag. Det gäller bland annat parasiten toxoplasma, som kan finnas i rått kött. En bakterie som man kan få i sig med mat är listeria. Den kan förekomma i opastöriserade mjölkprodukter, rått kött och fisk, samt även i jorden. När du nämner risker med varmrökt lax så är det alltså listeriabakterien man tänker på.

Från smittotillfället fram till att man blir sjuk kan det dröja upp till tre veckor. Symtomen vid en listeriainfektion kan variera i svårighetsgrad. Feber och influensaliknande symtom med till exempel huvudvärk är typiskt. Om en gravid kvinna får hög feber rekommenderas alltid läkarkontakt. Vid misstanke om listeria ställs diagnosen med hjälp av ett blodprov och ett prov från underlivet. Infektionen kan behandlas med antibiotika.

Risken att få listeria i Sverige är låg. Med kännedom om hur listeria smittar och med en god livsmedelshygien kan man minimera riskerna för att få en infektion. Detta har gjort att man ger vissa råd till gravida kvinnor:

  • Undvik opastöriserad mjölk.
  • Undvik dessertostar. Vanliga hårdostar och smältost går bra.
  • Undvik gravad och rökt vakuumförpackad fisk.
  • Koka och stek kött, fågel och fisk väl.
  • Skölj råa grönsaker.
  • Ha goda rutiner för förvaring av livsmedel.
  • Livsmedel som förvarats länge i kylskåp bör inte ätas utan ordentlig upphettning.

Med tanke på den information du fått så förstår jag att du blir orolig, även om nu risken för smitta och infektion är liten. Kontakta gärna din barnmorska, för ett samtal.

Birgitta Ivarsson, Läkare, specialist i allmänmedicin