Senast reviderad 2017-09-01

Varför får min son fler och fler födelsemärken?

Fråga

Min åttaårige son får hela tiden ett ökande antal bruna födelsemärken, främst i ansiktet, på halsen, nacke och rygg. Vi har reagerat eftersom de ökar så snabbt i antal trots hans låga ålder. Vad jag vet är det oftast äldre vuxna som får sådana hudförändringar? Hans äldre bror har endast de fåtal prickar han föddes med.

Kan det vara någon hudsjukdom? Födelsemärkena varierar i färgton och storlek, men de ser inte onormala ut. Han har inte varit utsatt för stark sol eller har känslig hy i övrigt.

Svar

Jag kan förstå att du undrar över olikheten mellan barnen. Men vi är alla olika och det går inte att förklara varför. Det är helt normalt att få fler och fler födelsemärken under åren, redan under barndomen. Det betyder inte att det är farligt.

Eftersom jag själv inte kan undersöka din son är det svårt för mig att säga säkert ens om det är naevus, det som kallas för leverfläckar eller födelsemärken. Det finns även en annan typ av tunnare och ljusare pigmentfläckar som kallas café au lait-fläckar. Det ser ut som fläckar av kaffe med mjölk eller som fräknar. Dessa har inget att göra med leverfläckar och kan inte utvecklas till cancer.     

Anledningen till att vissa personer med födelsemärken bör kontrolleras regelbundet av läkare är risken att de kan utvecklas till malignt melanom. Den risken finns över huvud taget inte före puberteten. Men rent allmänt är risken för malignt melanom större för personer med: 

·       ärftlig risk 

·       solkänslig hud 

·       upprepade akuta solskador, främst i barnaåren.

·       ett stort antal födelsemärken, över 100, av en avvikande typ.

Med solkänslig hud menas ljus hud som lätt blir bara röd och bränd, ofta kopplat till ljust eller rött hår. 

Den här sortens speciella födelsemärken som oftare utvecklas till malignt melanom kallas för dysplastiska nevi. De kan vara ärftliga. De har ett karaktäristiskt utseende och är vanligen:

·       större än fem millimeter

·       ojämnt färgade 

·       rodnade runt omkring 

·       oregelbundet avgränsade 

·       lokaliserade på magen och benen. 

Det är svårt både för en lekman och även för många läkare att bedöma vilka födelsemärken som är ofarliga trots att de ser annorlunda ut.  Det är en hudspecialist bäst på. De personer som har ärftlighet för malignt melanom brukar följas av hudläkare. Om du har ett måttligt antal födelsemärken får du kontrollera dig själv och söka hjälp på vårdcentralen om du är osäker.

 

 

 

 

Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin