Senast reviderad 2014-01-16

Varför blev jag plötsligt så yr?

Fråga

I somras vaknade jag tidigt en morgon av att hela rummet snurrade. Jag kunde inte röra huvudet utan att ha yrsel. Min man körde mig till akuten. Där konstaterade de att jag fått virus på balansnerven. Besvären klingade gradvis av under en veckas tid.

Jag har sedan fått tillbaka dessa besvär 3-4 gånger under hösten, senast häromdagen då det var så besvärligt att jag kräktes. Det följer samma procedur. Det börjar i sängen tidigt på morgonen och efter cirka en vecka är jag bättre. Men det tar lång tid innan jag till exempel kan ligga på rygg.

Är diagnosen riktig? Bör någon mer undersökning göras? Finns det någon medicin? Hur länge måste jag stå ut med dessa hemska återfall? Jag börjar bli rädd för att gå och lägga mig.

Svar

Utifrån din beskrivning skulle det kunna bero på antingen virus i balansnerven eller kristallsjuka. Jag har svårt att avgöra vilken som är orsaken, men det verkar mest troligt att det är kristallsjuka.

Det innebär att några av de små kristallerna, som finns i båggångarna i innerörats balansorgan för att känna av tyngdkraft och rörelser, har lossnat. Då kan inte balansorganet fungera normalt och man får yrsel. Det kallas antingen för godartad lägeyrsel eller kristallsjuka. Den här yrseln är mycket obehaglig men ofarlig. Besvären kan komma och gå på det sätt du beskriver.

Yrsel vid kristallsjuka kommer när läget på huvudet ändras. Ligger man alldeles stilla så händer inget, men vrider man huvudet "åt fel håll" så kan man få kraftig yrsel. Ögonen rör sig ofrivilligt ungefär som när man åkt karusell och man får häftig yrsel i upp till en halv minut. Det kan vara så intensivt att man tror att man ska ramla ur sängen.

Om man har lindriga besvär av kristallsjuka så behövs knappast någon behandling. Besvären brukar minska med tiden. Har man däremot svåra besvär eller att det kommer ofta så kan man behöva få behandling. Behandlingen går ut på att försöka få kristallerna att lägga sig på "ett ofarligt ställe". Det görs genom att man får vrida sig enligt ett speciellt mönster eller schema som gör att kristallen med hjälp av tyngdkraften kan flyttas till ett ställe där det inte retar balansorganet. Det här kallas för Epley´s eller Semonti´s manöver. Man brukar kunna få hjälp med träningsprogram av sin läkare på vårdcentralen.

Den diagnos du tidigare fått kan kallas för virus på balansnerven, vestibularisneurit eller inflammation i balansnerven. Balansnerven heter också vestibularisnerven och är en del av vårt balanssystem. På senare tid har det ifrågasatts om det verkligen är en virusinfektion eller en inflammation det handlar om, men symtomen och behandlingen blir densamma.

Inflammation i balansnerven brukar ge gradvis minskad yrsel med tiden. Det är inte så vanligt med återfall som du beskriver här. Förutom läkemedel mot illamående så är balansträning på egen hand eller med hjälp av sjukgymnast aktuell behandling.

Om du har fortsatta besvär ska du kolla upp det på nytt hos läkare.

Claes Ehinger, Läkare, specialist i allmänmedicin