Senast reviderad 2016-09-29

Vad kan man göra åt torra och spruckna barnfötter?

Fråga

Min dotter på tio år har besvär med sprickor under tån. Det är så torrt och huden spricker, sedan gör det väldigt ont fast hon smörjer med fotkräm. Vi har provat med de flesta mjukgörande krämer.

Svar

Det här skulle kunna vara något som kallas atopiska vinterfötter. Det är en hudsjukdom, vanligast hos barn mellan fyra och tolv års ålder.

Hudförändringarna består av blek, torr och ibland lätt rodnad hud med sprickor som ofta är mycket smärtsamma. Huden vid främre trampdynan och särskilt stortån på verkas ofta. Ibland även hälarna. Hudsprickorna med smärta och ömhet kan vara besvärliga och göra det svårt för barnet att delta i gymnastik och idrott. Ibland förekommer även klåda.

Namnet atopi antyder samband med andra atopiska sjukdomar som astma, hösnuva och atopiskt eksem, böjveckseksem. Ibland kan någon eller några av dessa sjukdomar finnas samtidigt hos barnet, eller hos någon i den övriga släkten. Men oftast har barnet endast dessa vinterfötter som tecken på atopi. Liknande besvär i handflatorna kan också förekomma.

Förutom en viss ärftlighet för atopi anses att till exempel för varma täta skor eller stövlar vintertid har betydelse. Även varm och torr luft inomhus kan bidra. Det finns ingenting som tyder på att till exempel någon allergi eller svampsjukdom skulle vara orsaken.

Sjukdomen pågår oftast i flera år och blir bättre eller helt bra sommartid, för att återkomma till hösten och vintern. Så småningom lindras besvären som tillslut försvinner helt.

Det är viktigt är att undvika varma täta skor eller stövlar. Byt alltid till luftiga skor eller tofflor inomhus, såväl hemma som i skolan. Fortsätt smörja ofta med mjukgörande krämer eller salvor varje dag, morgon och kväll, och alltid efter bad och dusch.

Vid kraftigare rodnad och klåda kan en tids behandling med kortisonsalva lindra besvären. 

Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin