Senast reviderad 2018-04-17

Vad innebär transitorisk global amnesi?

Fråga

Jag har vid ett tillfälle haft TGA som är en förkortning av transistorisk global amnesi. Jag vill veta orsaken och vad som hänt i hjärnan. Bör jag i fortsättningen vara försiktig med något särskilt?

Svar

Transitorisk global amnesi, TGA, innebär plötslig övergående minnesstörning. Minnesförlusten kommer oväntat och varar från någon halvtimme upp till ett dygn.

Den som får TGA upprepar ofta frågor som "Var är jag?", "Vad är det som händer?", och uppträder förvirrat. Man kan fortfarande känna igen kända platser och personer. Men har minnesförlust för sådant som hänt nyligen.

Oftast förekommer inga andra symtom från kroppen eller nervsystemet under anfallet. TGA utmärkes av att alla symtom försvinner och minnet blir som det brukar vara, inom ett dygn.

Du får ofta genomgå en datortomografi av hjärnan för att utesluta blödning eller annan skada, om du söker vård under ett pågående anfall. Du behöver oftast ingen utredning om minnet har återkommit och du är mentalt helt återställd.

Däremot behöver du genomgå en mer omfattande utredning om symtomen skulle återkomma.

Orsaken till TGA är inte helt känd. Men mätningar av blodflödet i hjärnan i samband med attacker tyder på att minnesstörningen kan bero på att blodcirkulationen tillfälligtvis är nedsatt. Det sker i de områden i hjärnan som svarar för orienteringen i nuet och minnet för vad du håller på med och varför.

För de flesta är TGA en engångsföreteelse. Det är därför inte troligt att du någonsin får tillbaka symtomen. Det är inte något speciellt du behöver tänka på för att förebygga det.

Kenneth Nolkrantz, läkare, specialist i allmänmedicin