Senast reviderad 2017-02-28

Vad innebär meralgia paresthetica?

Fråga

Jag har ont i höger lår, 20 centimeter från knät på utsidan av låret. Det började med att låret kändes avdomnat och som om det sov, sen kom sveda och pirrningar.

Min läkare sa att det var ofarligt och att det var en nerv som låg i kläm i ljumsken. Han skrev upp namnet, meralgia paresthetica, fast jag hittar inget om det. Vad är detta?

Svar

Meralgia paresthetica beror på att en ytlig känselnerv på låret har kommit i kläm.

Nerven som heter nervus cutaneus femoris lateralis. Den utgår från ryggmärgen, går runt bäckenet på insidan av bäckenbenet och sedan ned i benet vid ljumsken.

Kommer nerven i kläm upplever du en ytlig obehagskänsla på lårets utsida. Det sticker och bränner och huden känns domnad eller känslolös. 

Ibland kan orsaken vara ett slag eller tryck mot ljumsken, till exempel av säkerhetsbältet i samband med en bilolycka.

Nerven kan också skadas i samband med operationer eller vid frakturer på bäckenet. Även gravida kan få besvär då det växande fostret trycker på nerven inne i bäckenet.

Besvären försvinner oftast av sig själv med tiden. Vila och sjukgymnastisk behandling kan ibland hjälpa. Om övervikt är orsaken kan det hjälpa att gå ned i vikt.

Du kan pröva receptfria värktabletter om du har det besvärligt. Om det inte hjälper kan en läkare behandla med kortisonsprutor eller särskilda läkemedel mot nervsmärtor. I så fall kan du kontakta en vårdcentral.

Vid långdragna och svåra besvär kan det ibland bli aktuellt med en operation.

Kenneth Nolkrantz, läkare, specialist i allmänmedicin