Senast reviderad 2013-10-16

Vad innebär det att ha korsallergi?

Fråga

Efter en allergisk reaktion fick jag veta att jag förmodligen drabbats av korsallergi. Blev rekommenderad att låta bli att äta livsmedel som korsreagerade med björk, gräs, gråbo samt myggor. Vad törs jag äta och vilka konsekvenser får det om jag äter något jag är allergisk emot?

Svar

Först vill jag säga att korsallergier sällan ger allvarliga reaktioner. Givetvis bör man undvika det som ger symtom. Men symtomen stannar i regel vid besvär med klåda i munhåla och svalg.

  • Den vanligaste korsreaktionen gäller björkpollen och alla slags stenfrukter (körsbär, persika, plommon, aprikos), äpple och päron. Ofta går det bra att äta frukterna tillagade. Man kan till exempel värma äpplet i mikrovågsugn ett par minuter. Skalad frukt går också bättre. Björkpollenallergiker reagerar ibland också på nötter och mandel. Hallon, krusbär, svarta och röda vinbär, blåbär och lingon brukar gå bra. Ananas går också i regel bra.
  • Gräspollenallergi ger sällan några betydelsefulla korsreaktioner.
  • Vid gråboallergi kan man reagera kraftigt på selleri (både rå och tillagad) och det kan man kanske undvika. Reaktioner kan också förekomma på persilja, morot, vitlök, paprika, men det är inte särskilt vanligt i Sverige.
  • Vid myggallergi kan man korsreagera med skaldjur, men det är också ganska ovanligt i Sverige.

De flesta människor med korsallergi lär sig av erfarenhet vad de tål och vad som ger symtom. Det är faktiskt i regel inte så farligt att prova sig fram med små mängder, med informationen ovan i bakgrunden.

Man bör förstås ha tillgång till allergitabletter, så att man har något att ta, ifall man skulle få besvär. Det finns små förpackningar att köpa receptfritt på apoteket, till exempel Clarityn eller Zyrlex.

Om din reaktion i somras var mycket allvarlig med chock och sjukhusvistelse är det klokt att ringa din läkare innan du börjar pröva dig fram.

Gunilla Finnberg, Läkare, specialist i allmänmedicin