Senast reviderad 2015-08-27

Vad är folliculitis decalvans?

Fråga

Min make har en kronisk hudsjukdom i hårbotten som heter folliculitis decalvans. Vad beror sjukdomen på? Vad kan den leda till? Kan den med medicinering avstanna eller symtomen försvinna av sig själva?

Svar

Folliculitis decalvans, som ibland får tillägget capilliti, eller alopecia follicularis, är en ovanlig kronisk sjukdom som utvecklas i långsam takt.

Follikulit betyder inflammation i hårsäcken och det brukar visa sig som små varblåsor med ett hårstrå i mitten. Håret faller av fläckvis och eftersom hårsäckarna är förstörda kan håret tyvärr inte växa ut igen.

Alopeci betyder håravfall. Capilliti betyder hårbotten, där är sjukdomen är vanligast. Men den kan även förekomma på andra hårbevuxna hudområden. Ofta går det att se att flera som hårstrån kommer ur en och samma hårsäck. Förutom varblåsorna går det också se skorpor och rodnad hud.

Oftast kan en långtidsbehandling med antibiotika hjälpa. Den vanligaste antibiotika som väljs är Dalacin eller Ciproxin. Ibland kan det vara aktuellt att behandla med kortisonlösning direkt på huden.

I några artiklar från USA respektive Hong Kong har jag läst om behandling med kortisontabletter respektive isotretinoin. Isotretinoin är en medicin mot svår akne som tidigare såldes under varunamnet Roaccutan.

Orsaken till Folliculitis decalvans är okänd. Det kan vara en immunologisk sjukdom. Ibland visar hudodlingarna växt av bakterier, gula stafylokocker, men det går inte att säga vilken betydelse det har. För det mesta är det våra vanliga ofarliga hudbakterier som förekommer där, precis som på kroppen i övrigt.

Sjukdomen leder inte till något annat än fläckvis håravfall. 

Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin