Senast reviderad 2017-04-05

Vad är Morbus Tietze ?

Fråga

Vid ett läkarbesök ställde min läkare diagnosen Morbus Tietze. Tyvärr hade han svårt att informera vidare om det. Men han sa att det tog tid och var inget farligt.

Jag skulle vilja veta vad Morbus Tietze är, hur det uppkommer, konsekvenser och eventuell behandling. Är det något jag kan göra? Jag känner dagligen mer eller mindre ömhet eller smärta runt bröstbenet och vid sidorna av bysten.

Svar

Det här är inget du behöver vara orolig för. Men det är helt naturligt och klokt av dig att vilja förstå vad dina besvär beror på och om det finns någon behandling.

Morbus Tietze eller Tietzes syndrom

Namnet är inte så konstigt som det låter. Morbus betyder sjukdom och syndrom betyder samling av symtom. Tietze var helt enkelt den personen som först beskrev tillståndet och därför fick ge namn åt det.

Det kallas ibland också kostokondrit vilket betyder inflammation i revben och brosk. Det namnet beskriver bättre vad det är. Alltså en inflammation i leden där revbenet är fäst på bröstbenet. Smärtorna sitter oftast intill bröstbenet, och kan vara värre när du rör på överkroppen. Exempel på det är när du vänder dig i sängen på natten, hostar, andas djupt eller lyfter föremål.

Diagnosen ställs då läkaren gör en kroppsundersökning. Tydliga tecken är så kallad rörelse- och andningsrelaterad smärta över ett eller flera revbensbrosk. Dessutom känner du att det är ömt över aktuellt område när läkaren trycker där.

Orsaken till det är inte känd. Tillståndet är helt ofarligt och smärtorna avtar vanligen gradvis av sig själva inom ett halvt till ett år.

Hur kan dina besvär lindras?

Du kan lindra smärtorna genom att undvika de rörelser som förstärker smärtorna. En del tycker det hjälper att lägga kuddar under armarna på natten för att föra dem närmare bröstkorgen och på så vis avlasta revbenen. En varm eller kall handduk över det ömma området kan också lindra.

Om du tål inflammationsdämpande läkemedel vill kan det vara aktuellt att prova. Flera sorter finns receptfritt på ett apotek, till exempel Ibumetin eller Iprén.

Den bästa behandlingen brukar vara att veta vad det är och att det är ofarligt. Det är inte ovanligt att många oroat sig för andra, mer allvarliga sjukdomar före läkarbesöket. Till exempel hjärtbesvär. Ofta lindras oro och det går att hantera smärtan på ett helt annat sätt.

Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin