Senast reviderad 2018-04-19

Påverkar epilepsi förmågan att köra bil och söka arbete?

Fråga

Jag fick två stora epilepsianfall och fick börja ta medicin. Efter två år och ett par små krampanfall, slutade jag ta medicinen då jag inte tyckte att den hjälpte. Efter några dagar fick jag ett nytt epilepsianfall. Nu har jag lite frågor kring bilkörning och hur jag ska gå tillväga för att söka arbete:

  • Hur länge behöver jag vänta på att få köra bil igen?
  •  Har jag någon skyldighet att säga att jag har epilepsi vid jobbintervjuer?
  •  Finns det någon form av stöd, hjälp eller ersättning att få då jag inte kan söka eller ta alla jobb som erbjuds?

 

Svar

Jag kan förstå att du slutade med medicinen när du inte tyckte att den hjälpte. Men det hade nog varit bäst om du hade talat med din läkare om detta innan du slutade. Efter ett första epileptiskt anfall är risken ganska stor, 40 procent, för att du ska få ytterligare ett anfall inom ett år. Därför brukar medicinering mot epilepsi vara långvarig.

  • Det bör gå ett år efter ett stort anfall innan du kör bil igen om jag ska ge dig ett enkelt svar. Men eftersom jag inte känner till alla omständigheter för dig kan jag inte säga att det är exakt ett år för dig. Det är din läkare som avgör tiden.
  • När det gäller att söka arbete och vilka regler som gäller kring detta är det inget sjukvården kan svara på utan det är en mer en arbetsrättslig fråga. Men självklart ska den som har epileptiska anfall inte erbjudas jobb som pilot, bussförare eller andra jobb som innebär stora risker vid ett anfall. Någon generell skyldighet att uppge vilka hälsoproblem du har när du söker jobb finns inte. Men ofta kan det vara bra att arbetskamraterna känner till sjukdomen om du skulle få ett anfall på jobbet.
  • Den sista frågan är inte heller någon läkarfråga. Du kan ha rätt till sjukpenning eller sjukersättning om du inte kan arbeta med några förekommande arbeten alls. Du kan ha rätt till ekonomiskt bistånd från kommunen, om du varken får lön, sjukersättning eller arbetslöshetsersättning.

Sammanfattningsvis är mitt råd att du kontaktar din läkare och tar upp dina frågor.

Rikard Viberg, Läkare, specialist i allmänmedicin